радомир чолаков
На снимката: Радомир Чолаков, председател на Комисията по правни въпроси

Комисията по правни въпроси в 48-мия Парламент отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в изборния кодекс. Въпросните промени, приети от ГЕРБ, ДПС и БСП, предвиждат завръщане на хартиените бюлетини във всички секции и ръчно броене и отчитане на машинните разписки. Ветото беше наложено от държавния глава вчера. Едва ден по-късно в комисия то бе отхвърлено.

Това, очаквано, се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Оттук нататък следва дебати по промените в пленарна зала.

Президентът има право да върне за обсъждане в парламента всеки приет закон, както направи в случая. За да бъде приет вече върнат законопроект, трябва да бъде гласуван от 121 депутати.

Това на практика обаче не би било трудно за ГЕРБ, ДПС и БСП, тъй като трите партии имат общо 127 народни представители в настоящия парламент.

Ако промените в Изборния кодекс бъдат гласувани от НС отново след ветото, повторно приетият от Народното събрание закон за тях ще се обнародва от президента в 7-дневен срок от получаването му, без право на повторно вето.

В рамките на дебатите в комисия депутатите от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Български възход“ изказаха позиции „за“ ветото. Те отново припомниха позициите си против хартиената бюлетина заради рисковете от изборни манипулации, които идват с нея.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук