Представители на Районните избирателни комисии(РИК) заявиха, че опасенията им, че усложняването на протоколите ще затрудни попълването им от членовете на секционните комисии са се оправдали.

„Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки“, обяви секретарят на 23-а РИК Полина Витанова пред Нова ТВ.

Същата е причината според Витанова за бавното приемане на протоколите в „Арена Армеец“. „За да се прегледат резултатите и да се отстранят сборните грешки, първоначално това отнема не по-малко от 45 минути. След това отново се връщат в изчислителния пунктове за ново въвеждане, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК, и чак тогава да се предадат и прегледат изборните книжа“, обясни тя.

От думите й стана ясно, че рано тази сутрин, само около 1/3 от секционните комисии са успели да си свършат работата в зала „Арена Армеец“, където част от секционните избирателни комисии (СИК) предават за обработка своите протоколи с изборни резултати на районните комисии (РИК), отговарящи за столичните 23-и и 25-и избирателни райони.

Напрежение в залата

С напредването на часовете и умората, ситуацията в „Арена Армеец” започна да става все по-изнервена. През нощта имаше два кризисни момента – жена получи гърч, падна от седалката, като си удари лошо главата. Притекоха й се много бързо на помощ и вече е добре. На друг член на секционна комисия също му прилоша.

Огромна част от комисиите се връщат за корекции и чакат в средата на залата да се освободи маса, за да нанесат поправките. Масите са разредени и чакането е голямо — за 7 часа са минали 240 секции и остават още над 120.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!