депутатите, народно събрание
Снимка: БТА

Очаква се парламентът да гласува на второ четене промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите тази седмица, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

Измененията целят повишаване проследимостта на наличните количества лекарствени продукти на територията на България и създаване на възможност за ограничаване на съществуващите недобри практики за нерегламентиран паралелен износ.

С промените се въвежда задължение за Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да осигурява свързаност на националния номер за идентификация на лекарствения продукт с кода на продукта в Позитивния лекарствен списък, което да доведе до подобряване проследимостта на лекарствените продукти във веригата на лекарствоснабдяване у нас. Регламентира се и осигуряването на оперативна съвместимост и информационна свързаност чрез обмен на данни в машинно четим формат на специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, регистъра на националните номера за идентификация на лекарствените продукти, информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)и на системата от регистри по смисъла на Делегиран регламент (ЕС) 2016/161.

В предложения дневен ред е и проект на решение за необходимите действия за изграждане, оборудване, пускане в експлоатация и кадрово обезпечаване на Националната детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД. Вносители на проекта са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Костадин Ангелов, Джевдет Чакъров, Васил Пандов и Александър Симидчиев.

Проектът предвижда в 7-дневен срок от приемане на това решение министърът на здравеопазването да представи в НС отчет, изготвен след цялостен одит на резултатите и разходните средства за дейностите по създаване на Национална детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ АД.

На здравния министър се възлага още до 30 дни да представи в Народното събрание план за ускорено изграждане на болницата. След представянето му министърът се задължава да предоставя ежемесечно отчет в Народно събрание за напредъка по проекта. Миналата седмица депутатите отхвърлиха предложението на БСП за създаване на временна комисия за свършеното досега.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук