Владимир Путин и Си Дзинпин
Снимка: АП/БТА

В Пекин започна международната среща от китайската инициатива „Един пояс, един път“. В рамките на форума се очаква да разговарят президентите на Китай и Русия Си Цзинпин и Владимир Путин, а сред основните теми да бъде конфликтът в Близкия изток.

Близките отношения между Китай и Русия днес имат още една допирна точка с конфликта в Близкия изток. Двете страни постоянни членки на съвета за сигурност на ООН не посочиха като причина за напрежението дългогодишната липса на справедливост за палестинците. Това е второто известно пътуване на Путин извън Русия, откакто през март съдът в Хага издаде заповед за ареста му, отбелязва Ройтерс. А последното му пътуване до Пекин беше дни преди Русия да нападне Украйна през Февруари миналата година. Тогава Москва и Пекин декларираха партньорство без ограничения.

С международния форум „Един пояс, един път“ в Пекин отбелязват 10 години от инициативата. Те е наричана още „Новият път на коприната“, създадена е от Си Дзинпин и е емблематична в международната му политика. Китай инвестира в строежа или закупуването на инфраструктурни проекти по света. По данни на агенция Синхуа са сключени над 200 споразумение с повече от 150 страни и са инвестирани почти трилион долара в света през последното десетилетие. Според критиците на проекта фактът, че Китай е кредитор на част от тези проекти, прави бенефициентите дългосрочно зависими. Унгария е една от малкото страни от Европейския съюз, които участват. Друга е Италия, която обяви, че обмисля да го напусне.

Руският президент похвали „своя скъп приятел“ Си Цзинпин

Путин, който е в Пекин за третия форум на внушителната китайска инициатива, благодари на китайския лидер за поканата. Той допълни, че Русия може да играе ключова роля в съживяването в съвременността на древния Път на коприната.

Путин нарече Си свой „скъп приятел“ и похвали инициативата „Един пояс, един път“ за това, че обединява света.

„Относно Северния морски път Русия не просто предлага на партньорите си да използват активно неговия транзитен потенциал. Нещо повече – каним заинтересованите страни да участват пряко в неговото развитие. Готови сме да осигурим надеждна ледена навигация, комуникации и доставки“, заяви руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

Путин изтъкна, че „още през следващата година навигацията за товарните кораби от ледови клас по цялото протежение на Северния морски път ще стане целогодишна.

Путин отговори на Байдън: Русия не може „да бъде смазана“ и САЩ трябва да се научат на уважение

Владимир Путин заяви, че интересите на Москва не могат да бъдат смазани и че американските политици трябва да се научат да уважават хората около тях, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Путин каза това в отговор на коментари на американския президент, направени по време на интервю пред телевизия „Си Би Си Нюз“. Той каза:

„Представете си какво ще стане, ако ние, всъщност, обединим цяла Европа и Путин най-после бъде смазан, така че да не може да причинява тези проблеми, които причинява“.

В кратко свое интервю, излъчено по държавната телевизия по време на срещата на върха в китайската столица Путин заяви:

„Не става въпрос лично за мен. Става въпрос за интересите на страната. И е невъзможно интересите на Русия да бъдат смазани. Те трябва да се вземат предвид“.

Путин добави, че както Байдън, с когото е в антагонистични отношения, откакто американският президент встъпи в длъжност през 2021 г., така и американските политически елити, трябва да се научат „да уважават“ Русия.

„Това се отнася не само за президента Байдън, но и за американските политически елити като цяло. Трябва да се научите да уважавате хората около вас и тогава няма да има нужда да смазвате когото и да било“, каза още руският президент.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук