В северната част на Перу беше открит древен стенопис от изчезналата цивилизация Карал, който според археолозите е на около 5 000 години, съобщава „Ройтерс“. Откритието е било направено в археологическия комплекс Вичама. Екип от изследователи е попаднал при разкопките на фреска, изобразяваща огромна жаба, увита около човешка глава.

Според археологът Татяна Абад стенописът представлява „идването на водата“. На пресконференция в Лима тя заяви, че „изображението подчертава важността на водата във времена на криза и отразява ползите, които можем да извлечем от тях“.

Разкопките във Вичама започват през 2007 година и археолозите продължават да разкриват нови страни на древната цивилизация, имала доста напредничав за времето си градоустройствен план и архитектура.

Карал е смятана за най-старата цивилизация в Америките, датираща 3 000 години преди Христа. За древния им град обаче няма много информация. Комплексът се намира в безводен район на Перу, което кара учените да заключат, че промените в климата са изиграли ключова роля за нейното отмиране.

Според археолозите цивилизацията Карал мистериозно изчезва около 1600 година преди Христа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!