Ислямска
Бойци на "Ислямска държава"

По данни на „Европол“ около 800 терористи от Западните Балкани са се присъединили до момента към терористичната организация „Ислямска държава“ в Близкия изток. Това обяви сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович в Сочи, където участва в международен форум по сигурността.

Той подчерта, че днес тероризмът е по-жесток, а терористичните атаки са много по-кървави, а също така терористите са изградили финансови мрежи, които се самофинансират.

Повечето от радикалните бойци произхождат от Косово и Босна и Херцеговина.

„Ислямска държава“ загуби най-важните си крепости в Сирия и Ирак. Сега прави опити да изгради нови структури в Афганистан, Йемен и Либия. Групировката адаптира стратегията си към новата реалност. За тази стъпка тя се готви от година и най-вероятно мрежата на организацията очаква нови заповеди.

В силните си дни халифатът привличаше хиляди чуждестранни бойци в Ирак и Сирия. След като загуби големи части от своята територия, се срина и моралът на бойците й, които са останали общо около 13 000. Това, обаче, е източник на нови тревоги, тъй като част от бившите войници на групировката могат да се върнат в Европа и да засилят терористичните действия там, включително в Западните Балкани.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!