протест против войната в русия
Кадър от протест против войната в Санкт Петербург. Снимка: Медиазона

Обществената подкрепа в Русия за войната „намалява значително“, твърди Великобритания. В най-новата си разузнавателна оценка британското министерство на отбраната посочва нови признаци от независима руска медия, че обществената подкрепа в Русия за военната кампания „значително намалява“.

Медуза, базиран в Латвия уебсайт, отразяващ руските новини, твърди, че е получил скорошно поверително проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита, която отговаря за охраната на Кремъл и осигурява сигурността на висшите държавни служители.

Проучването, поръчано от Кремъл, показва, че 55% от анкетираните подкрепят мирните преговори с Украйна, докато 25% искат войната да продължи. В доклада не се споменава допустимата грешка.

Център „Левада“, водещият независим социологически институт в Русия, установи в подобно проучване, проведено през ноември, че 53% от респондентите подкрепят мирните преговори, 41% се изказват за продължаване на борбата, а 6% не са решили. При това допитване, проведено сред 1600 души, допустимата грешка е не повече от 3,4 %, пише „The Guardian“.

Британското Министерство на отбраната отбеляза следното:

„Въпреки усилията на руските власти да наложат повсеместен контрол върху информационната среда, конфликтът става все по-осезаем за много руснаци след частичната мобилизация през септември 2022 г.

Тъй като е малко вероятно Русия да постигне големи успехи на бойното поле през следващите няколко месеца, поддържането дори на мълчаливо одобрение на войната сред населението вероятно ще бъде все по-трудно за Кремъл“.

През последните седмици руските военни сили се съсредоточиха върху нанасянето на удари по украинската инфраструктура и форсирането на офанзивата на изток, близо до град Бахмут, като същевременно обстрелваха обекти в град Херсон, който украинските сили освободиха миналия месец след осеммесечна руска окупация.

Всичко за войната срещу Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук