тестове положителни COVID-19

По-строги противоепидемични мерки ще влязат в сила в София от 14 октомври, предвижда заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Новите мерки предвиждат културни мероприятния, фитнесни и др. обекти да работят при намален капацитет от 30% вместо на 50%, както е сега.

По-сериозните ограничения няма да важат, обаче, за местата, които са въвели пропуски с Covid сертификат и персонала им е ваксиниран, преболедувал или разполага с отрицателен тест.

Подобна идея вече веднъж беше предлагана от здравните власти, но не залегна в предишните мерки, които влязоха в сила на национално ниво.

Ограниченията за работа на 30% от капацитета, ако е въведен пропускателен режим със сертификати за клиенти и персонал, няма да важат за: театри, кина, на концерти, в музеи, галерии, фитнеси, плувни басейни и спортни зали.

Заведенията пък могат да не спазват намалено работно време, ако въведат пропуск със сертификат и персоналът им представи такъв. Затягането на мерките идва след като от края на миналата седмица София е в тъмночервената зона със заболеваемост над 500 на 100 000 души. Заповедта предвижда още ограничения за езикови , танцови и други школи, спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия и др. Преустановяват се и свижданията в болниците.

Преустановяват се присъствените групови извънкласни дейности и занимания, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и др. Преустановяват се присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие. Училищата остават отворени, но на ръководствата им се възлага при увеличаване на заболеваемостта да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение. Преустановя се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!