Нещо дебне в дълбините на известната в Китай река Яндзъ – и има множество дискусии за това какво може да бъде.

Скоро се появиха кадри в популярния китайски микроблог Sina Weibo за това, което изглежда като дълго, черно същество, маневриращо във водите на реката и предизвика обширна онлайн дискусия.

Местните жители са заснели създанието от брега – и потребителите на социалните медии по подобен начин са били запленени от теории за това какво може да бъде създанието.

В интервю за Pear Video, професор Ван Чунфанг от земеделския университет в Хуачонг отхвърли идеята той да е нов вид, като заяви, че вероятно става дума за обикновена „водна змия“.

Някои потребители казват, че „външни фактори като замърсяването“ могат да играят роля в мутацията на морската змия, която би могла да нарастне до необикновени размери.

Популярният уебсайт за новини The Paper сподели отделни кадри за нещо дълго и черно, движещо се във водата, което изглеждаше по-малко анимирано.

И така, какво живее в Яндзъ?

Гигантски китайски саламандри живеят в река Яндзъ. Те могат да нараснат до 1,8 метра дължина

Река Яндзъ е най-дългата река в Азия и е с дължина 3900 км. и е третата по дължина в света.

Но замърсяването силно засегна реката през последните години, което означава, че нейната екосистема е станала по-тясна, а не по-широка.

Най-голямото същество, за което се смята, че съществува във водите понастоящем, е китайският гигантски саламандър, който може да достигне около 1,8 м дължина.

Този вид е критично застрашен, до голяма степен в резултат на замърсяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!