Южна Африка празнува първото раждане на лъвчета след изкуствено осеменяване – метод, който за първи път се прилага в опазването на този вид големи котки. Двойката малчугани се роди на 25 август в центъра за опазване на диви животни „Укутула“.

Раждането на малки лъвчета чрез изкуствено осеменяване е научен пробив. Голям принос има д-р Изабел Калеалта, ветеринар към центъра „Укутула“, която е специалист по репродуктивна физиология на лъвиците. В нейна чест лъвчетата бяха кръстени на нея и годeника й – Изабел и Виктор.

Проучването, довело до успешното изкуствено осеменяване на лъвица, може да послужи за основа за подпомагане на опазването и на други застрашени видове големи котки. С тази цел университетът в Претория, ЮАР, е формирал научен изследователски екип.

Лъвовете, тигрите и гепардите са в опасност от заличаване поради бракониерство, лов на трофеи и конфликт с хората за жизнената среда. Дивите котешки популации са изтребени в половината африкански страни и сега надеждите са, че оплождането „ин витро“ ще предотврати изчезването им от лицето на планетата ни.

В целия свят са останали само 20 000 лъва. Те са напълно изчезнали в 26 африкански държави и са изгубили повече от 90% от исторически известните си райони на обитание. За д-р Калеалта и екипа й остава още много работа, докато да подсигури оцеляването на лъвовете и на други представетили но сем. Котки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук