Санторини, лято 2020

Лятото бавно, но сигурно приближава в Европа и за тези, които искат да я посетят, за да си вземат почивка на фона на продължаващите ограничения заради пандемията, това скоро може да бъде възможно, пишат от CNN.

Въпреки че границите вероятно ще останат затворени през следващите седмици, Европейският съюз предлага да бъде пуснат дигитален сертификат или ваксинационен паспорт, който ще позволи на хората с ваксинация или изградили антитела срещу Covid да пътуват свободно. Отрицателните PCR тестове също ще дават тази възможност.

Това е мярка, която се очаква с нетърпение от основните туристически дестинации в Европа, сред които са Португалия, Испания и Гърция, където отсъствието на туристи през последната година се отрази пагубно на икономиката и държавната хазна.

Но ще бъде ли справедливо?

Въпреки че туристическата индустрия се радва на плана, за който ЕС се очаква да гласува по-късно през март, съществуват опасения, че неравномерното разпределение на ваксините в цяла Европа може да означава, че някои страни ще се радват на повече свободи от други.

По същия начин, заради по-голяма възраст, която в повечето страни е обвързана с приоритетно ваксиниране, някои хора може да бъдат принудени да останат вкъщи и да гледат с ревност как възрастните граждани, много от които ще са получили и двете дози преди края на пролетта, потеглят за слънчевите страни.

И докато изпълнителният орган на ЕС, Европейската комисия, предвижда новият зелен сертификат да е просто документ, позволяващ на гражданите да преминават необезпокоявано европейските граници, бяха изразени опасения, че „ваксинационният паспорт” ще стане необходим за влизане в ресторанти, барове или други заведения и събития.

Докато Обединеното кралство няма да бъде част от програмата, успехът на програмата за ваксинация в страната може да доведе до сделки за пътуване, сключени с някои страни от ЕС, които ще позволят на британците да заобиколят необходимостта от сертифициране.

Възможно е гражданите на ЕС, които  по една или друга причина не са успели да се ваксинират – да бъдат изключени от процеса на „връщане към нормалното” освен ако не се подлагат на редовно тестване за наличие на вируса.

Ощетените поколения

Някои големи круизни компании вече рекламират  летни заминавания, които ще бъдат достъпни само за пътници, които могат да докажат, че са получили ваксина.

Гневът, казват някои коментатори, е неизбежен.

„Само хората над 50-годишна възраст ще бъдат ваксинирани до това лято, така че може да има протести от по-млади хора“, Кей Макинтош, бивш редактор на потребителското списание Health Which? и WI Life каза за CNN Travel. „Това усилва  усещането за несправедливост между поколенията, създадена от строги икономии, цени на жилища и студентски заеми. Не бих обвинявал Поколението Z, че е ядосано.“

Норберт Хиди, 24-годишен студент от унгарската столица Будапеща, е сред тези, които не очакват да отидат някъде.

Казано направо, не е честно „, казва Хиди пред CNN Travel.“ Повечето от нас няма да бъдат ваксинирани през лятото, така че това означава, че не можем да пътуваме или евентуално да ходим по барове или ресторанти. По-възрастните първи получиха ваксината, защото те са най-изложени на риск, но това не би трябвало да означава, че ще имат повече права заради това. “

Брайън Йънг, управляващ директор в G Adventures,  е уверен, че ваксинационните паспорти ще помогнат за съживяването на туризма в световен мащаб, дори някои хора да пропуснат лятото.

„Тъй като международните пътувания са почти напълно преустановени от една година, от съществено значение е правителствата да работят заедно, за да намерят решение за отваряне на границите и да позволят на туристите да започнат да пътуват отново“, казва Йънг пред CNN Travel.

Третата вълна

Йънг казва, че решението на ЕС да позволи на неваксинираните лица все пак да получат ваксинационни паспорти с тест за антитела или с негативен ПСР тест ще помогне, но все пак може да представлявала пречка за някои хора.

„Въвеждането на по-евтини опции за тестване също е от съществено значение „, казва той. „Настоящата цена на PCR тестовете ще възпира някои пътуващи, особено ако от тях се изисква да направят множество тестове, когато пътуват.“

Ако бъде одобрен по план, цифровият сертификат на ЕС ще бъде валиден във всички държави-членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Той ще използва QR код с цифров подпис, за да се предотврати фалшифициране. Той ще бъде издаван от болници, тестови центрове или здравни органи, но данните трябва да бъдат проверявани в целия ЕС чрез единна цифрова система.

ЕС посочва, че сертификати ще бъдат издадени за одобрени ваксини. Хората, ваксинирани преди наличието на сертификата, а и тези извън ЕС, също ще могат да получат сертификат. Надяваме се, че сертификатите ще бъдат валидни и в страни извън ЕС.

Наистина изглежда като златен билет, но в действителност много европейски държави може да са далеч от издаването им в голям мащаб. Covid навлиза в третата си вълна на целия континент, което води до нови локдауни  в страни като Франция и Италия.

Продължаващите спорове за доставки на ваксини и подозрения относно безопасността на AstraZeneca – за които регулаторите смятат, че са неоснователни – намалиха скоростта на ваксинацията, която така или иначе не беше особено висока, сравнена със страни като Израел и Великобритания.

В Унгария, където процентът на ваксинация е по-висок от средния за ЕС, властите смятат, че Комисията в момента би трябвало да мисли как да набави повече ваксини, а не за сертификат за пътуване.

„Ние разглеждаме разискванията, свързани със сертификата, като излишен дебат, тъй като от Брюксел никой не очаква сертификати; от Брюксел очакваме ваксини“, заяви в четвъртък Гергели Гуляш, министъра, отговарящ за кабинета на министър-председателя. „Би било желателно Брюксел да премести фокуса на своята дейност върху това.“

Прозрачни мерки

Планът за сертифициране ще се нуждае от подкрепата на всички 27 държави-членки, ако ще бъде приет през следващата седмица и въведен през юни. На фона на опасения от страни като Белгия и Германия, че това може да доведе до дискриминация, лидерите на ЕС се стремят да укрепят доверието в него.

„Предлагаме общ подход на ЕС, който ще ни позволи да отворим отново ЕС по безопасен, устойчив и предсказуем начин“, каза Стела Кириакидес, комисар по здравеопазването и безопасността на храните, тази седмица.

„Ситуацията с вируса в Европа все още е обострена и доверието във взетите решения е от изключително значение. Само чрез съвместен подход можем безопасно да се върнем към  свободното движение в ЕС, основано на прозрачни мерки и пълно взаимно доверие.“

Световната здравна организация, която изрази сериозна загриженост относно риска от създаването на привилегировано общество чрез ваксинационния паспорт, тази седмица предложи свой собствен „интелигентен цифров сертификат“, за който настоява, че не е сертификат за пътуване.

„Това е нещо различно“, заяви в четвъртък директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге. „На този етап не насърчаваме определянето на това дали някой може да пътува в чужбина или не от наличието на ваксинация. Това не трябва да е изискване.“

Той каза, че има етични, практически и научни причини за това.

„Съществува глобален недостиг на ваксини“, каза той. „И така, това би увеличило неравенствата и ако има нещо, което научихме от пандемията Covid-19, то е, че уязвимите хора бяха засегнати непропорционално.“

Той каза, че липсата на яснота относно продължителността на имунитета означава, че ваксинационният паспорт не може да бъде гарант за пътуване. Друга причина за това е незнанието дали ваксинираните могат да разпространяват вируса.

Подобни опасения обаче не са попречили на някои страни да продължат със собствените си схеми за сертифициране и паспорти.

Израел, където ваксинацията протича с най-бърз темп в световен мащаб , вече въведе  „зелена карта“, за да отвори ресторанти, барове и различни събития. Наскоро Дания предложи нещо подобно на туристическите служители, като заяви, че е от съществено значение да се осигури „лято на щастие“.

Междувременно някои авиокомпании въвеждат сертифицирането, за да гарантират, че пътниците не са заразени. Австралийският Qantas започна тест период  на системата CommonPass, която ще бъде необходима за пътувания в чужбина, когато границата на Австралия се отвори отново.

Други авиокомпании се присъединяват към цифровия пропуск, създаден от Международната асоциация за въздушен транспорт, IATA, който ще позволи на пътниците да качват резултатите си от отрицателни тестове за коронавирус, за да позволят по-плавното преминаване през летищата.

На фона на този объркващ лабиринт от дигитални документи, е възможно влиянието на Европейския съюз да помогне за налагане на равенство и създаване на яснота относно начина на отваряне на глобалните граници в близко бъдеще.

Но както добавя здравният експерт Макинтош, вероятно ще има победители и губещи и няма гаранции, особено в дългосрочен план.

„Правото да не бъдеш изложен на смъртоносна болест надвишава правата на неваксинираните“, казва тя. „Може би това ще се промени, ако ваксинацията в крайна сметка означава, че Covid-19 се превръща в нещо по-обикновено, като сезонен грип – въпреки че и той все още убива хиляди хора всяка година.

„Но никоя ваксина не е 100% ефективна, така че дори хората, които са ваксинирани, все още са изложени на риск.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук