училище коронавирус

Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна с откриването на учебната година, но това не е доказано, заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса“, отбеляза просветният министър.

Над 1250 училища в страната не са имали никакъв сблъсък с коронавируса, но заради страха от разпространението на пандемията се е минало към сегашната форма на дистанционно обучение, която обаче не може да продължи дълго заради демотивацията на учениците, категоричен бе министърът.  Той отново защити позицията си, че решенията за преминаване на онлайн уроци трябва да се вземат от директорите на училищата според ситуацията, а не централно.

По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата – около 4.5% са преминали на дистанционно обучение, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап, отчете министърът.

„Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на учебната година, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да намалим мотивацията им за учене“, допълни Вълчев.

Според него е разумно  да се направи график до Коледа. Вълчев отново заяви,че трябва да се премине към редуване на дистанционно с присъствено обучение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!