Почти сме готови с промените в Закона за висшето образование. Те ще засегнат системата на управление на държавните висши училища, акредитацията, малки промени ще има и в системата на финансиране.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, преди началото на церемонията по връчване на наградите на висшите учебни заведения в България, която се базира на Рейтинговата система на висшите училища в България.

„На някои професионални направления, които са с най-голям очакван бъдещ недостиг на пазара на труда от една страна, а от друга страна не малко студенти учат в момента в тях, ще дадем възможност за финансиране на таксите или безплатно обучение. Също така предвиждаме квоти в академичните органи на управление на младите преподаватели, тези които се очаква да бъдат най-дълго във висшето училище”, заяви Вълчев.

Той добави, че промените в акредитацията засягат тя да бъде по-ефективна и облекчена, защото сега се изискват много документи, а разликата между университетите е твърде малка.

„Ще настояваме институционалната акредитация да е първоначална. Последващите да бъдат средно претеглена оценка от оценките по професионални направления или оценките от програмната акредитация, която е по-важна. Тя е за всяко едно професионално направление, тъй като имаме множество ВУ, в които едно професионално направление е добро, а в друго не е толкова добро”, обясни министърът и добави, че най-късно до началото на следващия месец те ще бъдат подложени на обществено обсъждане, след което ще влязат в народното събрание.

Вълчев припомни, че в няколко направление ще бъдат насърчени с направени промени в Постановление 64 за определяне на приема.

„В най-голяма степен искаме да насърчим педагогиката, енергетиката, физическите науки, математиката, религията и теологията, където имаме драматично нисък брой студенти от гледна точка на бъдещите потребности. Насърчаваме приема по всички инженерно-технически професионални направления, останалите природни науки, аграрните направления. В третата група, в която попадат професионалните направления по изкуствата, социологията, социалните грижи нито ще увеличаваме, нито ще намаляваме приема. В четвъртата група попадат медицинските професионални направления, където нямаме недостиг и де очаква увеличаване на броя на студентите“, обясни Вълчев и подчерта, че в петата група попадат професионалните направления като икономика, администрация и управление, право, политология, където ще продължи политиката по намаляване на приема.

СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ОТНОВО ОБРА НАГРАДИТЕ

На церемонията първото място в повече от 10 направления на базата на рейтинговата система взе Софийския университет. Красимир Вълчев връчи наградата на ректора на университета проф. Анастас Герджиков получи от образователния министър.

По думите на Вълчев системата помага на министерството да диференцира финансирането на ВУ, да преструктурират приема и същевременно да насърчават научната дейност и да отчитат реализацията на завършилите студенти на пазара на труда.

Техническият университет е отличник в 6 професионални направления, Американският университет е номер едно в 4 професионални направления, Медицинският университет също в четири, Университетът по архитектура, строителство и геодезия също е сред призьорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук