Красимир Вълчев
на снимката: Министърът на образованието Красимир Вълчев

Най-вероятно учебната година ще бъде удължена. Ако учебният процес бъде възстановен до 21 април, то тогава промените ще бъдат минимални, но по всичко личи, че такава опасност има. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред БТВ.

Очаква се най-пострадали да са месеците юни и юли, като се очаква да има и изместване на изпитни кампании.

Има три варианта за пренасрочване на изпитите след 4-и и 7-и клас. Но най-тежък си остава случаят с държавните зрелостни изпити след 12-и клас, посочи Вълчев, тъй като те са свързани с кандидатстване в университети.

Дори и карантината да продължи до самия край на учебната година, матурите няма да се провеждат онлайн, увери министърът.  „Ще има балове, ще намерят време да си направят снимките и тоалетите“, допълни Вълчев и отказа да направи прогноза за кога ще бъдат отложени баловете, но със сигурност отлагане ще има. Вероятно те ще около началото на юли.

Вълчев коментира и дистанционното обучение, което беше въведено като мярка за продължаване на учебния процес и по време на карантината.

„Дистанционното обучение показа, че повече мотивира децата – не е едно и също детето да седи в стаята в клас демотивирано, а така с онлайн обучението се предизвика голям интерес у децата“, допълни Вълчев.

Вълчев благодари на учителите, които са реагирали бързо на кризата и са се пренастроили за новите условия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!