Валдис Домбровскис
на снимката: зам.-председателат на ЕК Валдис Домбровскис

Решението за влизането на България в „чакалнята на еврозоната” трябва да бъде взето до края на март, ако всичко върви в ход. Това каза в телевизионно интервю комисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

„Въпросът дали България е готова за приемане на еврото обсъдих с българските власти по време на визитата си във вашата страна. Още през юни миналата година Европейската комисия публикува доклад, в който заключи, че България изпълнява всички критерии, с изключение на един – условията за обмен. Страната ви изпълнява фискалните критерии, тези, свързани с бюджетния баланс и публичния дълг, критерия за лихвения процент. Днес присъединяването на България към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз. Ако всичко е в ход, решението за влизането на България в ERM II трябва да бъде взето до края на март“, коментира Домбровскис.

По думите му България трябва да прекара минимум 3 години в чакалнята на Еврозоната.

Той допълни, че еврото е валута, която би улеснила икономическия растеж в България.

„Тенденциите в Еврозоната и европейската икономика са за доста силен икономически растеж. Около 2 % растеж в по-голямата част на Европа. Имаме рекорден брой хора, които работя. Безработицата е на нива отпреди кризата. Навлязохме в седма година на икономически растеж. Ако трябва да обобщя, в добри икономически времена сме. Разбира се, не можем да се заблуждаваме, че този възход ще продължи вечно. Икономиката е циклична. След период на растеж идва лек спад, после пак растеж. Затова трябва да сме подготвени за следващия икономически шок“, каза още еврокомисарят.

Според него всички трябва да сме подготвени за този спад и да изградим фискални буфери и призовава държавите членки да го направят сега при добрите икономически времена.

Според Домбровскис рискови фактори за икономиката са напрежението между Русия и Украйна, ситуацията в Гърция, както и в някои съседни за Европа държави на Изток и на Запад.

Еврокомисарят не очаква Брекзит да окаже огромно влияние на икономиката на ЕС, а по-скоро на Великобритания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!