Паднал дрон
Снимка: Министерството на отбраната

Откритият боеприпас на падналия край Тюленово дрон е мина, която се използва от сухопътните сили и е един от най-опасните боеприпаси.

Това коментира пред ДЕБАТИ.БГ Валентин Радев – бивш зам.-министър на отбраната и експерт по боеприпаси.

Както стана ясно по-рано, малко след 22:00 ч. снощи е подаден и сигнал до спешния телефон 112 от минувач, който видял безпилотния самолет.

От това, което видях, става въпрос за мина. Тежи около 3 кг. и в нея има тротил – приблизително 400 гр. Опасността от такова нещо, ако се случи тази мина да се удари в скала – опасността е, че ще се разлетят осколки с периметър на поразяване 200-300 метра. Ако в близост има човек, той би бил наранен“, коментира Валентин Радев.

Той обясни, че такъв боеприпас се изстрелва от минохвъргачка и обикновено се

среща в три разновидности.

„50 или 60-милиметрови – най-малките. 82-милиметровите – едни от най-масовите, и 120-милиметрови. Това са руските образци. Тази на дрона е 82 мм., руски калибър. Тя се изстрелва на разстояние 1.5-2 км. Тази мина се използва от пехотата. Това са между другото най-опасните средства – минохвъргачните боеприпаси“, допълни той.

Според него не може да става въпрос за провокация към нашата страна.

Според мен, това е случайно попаднал дрон. Може да е паднал във водата и да е донесен от течението насам. Но надали това нещо е целенасочено и да ни проверяват с дрон, на който има мина. Ако е провокация, това може да стане и без да има мина на дрона и да се види – ще реагират ли българските сили, или не, обясни експертът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук