Валентин Радев
на снимката: Министърът на вътрешните работи Валентин Радев

Вътрешният министър Валентин Радев съобщи на брифинг, че е върнал за преразглеждане наказанията на граничните служители, които са пропуснали без проверка на летище „София“ половината пасажери от полет от Париж.

След разследването на „Вътрешна сигурност“ министърът отдаде случилото се на „нещо като немарливост“. Радев не приема предложените наказания, тъй като е видял „дисбаланси“ в някои от тях. Първоначално наказанията трябваше да станат ясни след Гергьовден. Министърът обаче не смята, че нещата се забавят.

„Дисциплинарна проверка се прави от ръководството на ГД „Гранична полиция“, те са го направили и предлагат нещо, след това аз го давам на дирекция „Човешки ресурси“, които проверяват това нещо. И двете ги събрахме, всичките заедно, и видях, че има разминаване, и тъй като има разминаване, веднага се прави арбитраж. И аз им го върнах да проверят и да ми кажат защо има такива дисбаланси в големите началници, защо едните ще ги уволняваме или ще ги наказваме много леко, пък другите много тежко. Това правят в момента. Срокът мисля, че е до края на месеца. Върната е проверката. Чакам само това уточнение и ще чуете всички наказания“, каза Валентин Радев.

На 20 март 42-ма пътници от полет от Франция бяха пропуснати да влязат в страната през ГКПП „Аерогара София“ без да бъдат проверени. На 24 март проверката вече беше назначена, започна и дисциплинарно производство спрямо общо 13 служители, включително и ръководителите на смяна на ГКПП – „Аерогара София“ и на РДГП – „Аерогари“. Те бяха отстранени от работа и на тяхно място бяха подготвени екипи от Бургас и Варна. Същия ден бе съобщено и че е разпоредена и проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ за изясняване на случая в пълния му обем, както и дали има данни за умишлено поведение, каквато информация и към онзи момента нямаше.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук