Вицепремиерът Валери Симеонов смята, че руската държавна компания „Газпром“, от
която България е почти 100% зависима за вноса на природен газ, саботира опитите ни за собствен добив на петрол и газ. Той запита индиректно колегата си от „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов защо българските служби не правят нищо по въпроса.

„Аз съм бил на конгреса на ЮКИП на Найджъл Фараж във Великобритания, точно
на годишната конференция, където бяха изложени факти за намесата на Русия
директно през „Газпром“ в саботирането на опитите за добив на собствен нефт и газ,
което става в България. България защо няма собствен нефт и газ?! Това, което стана в Генерал Тошево например – директно „Газпром“ се намеси през няколко паравоенни организации, които се изсипаха в Генерал Тошево и симулираха масов протест.

Включително имам подозрение за тези бавни темпове, с които се проучва находището при „Хан Аспарух“, „Силистар“, едни забавяния, едни полугодишни спирания, имам силни съмнения, че и там има влияние на руски икономически интереси“, каза Симеонов в ефира на телевизия „Европа“.

На въпрос защо службите за сигурност не са излезли с оценка за руската намеса,
Симеонов отговори, че този въпрос трябва да бъде отправен към Красимир Каракачанов, който отговаря за сигурността.

Ситуацията с газа е и най-сериозният разнобой в ОП, съобщаван досега от Симеонов, който от известно време говори открито за конфликта си с лидера на ВМРО Каракачанов.

Лидерът на НФСБ предупреди за възможен крах на националистическото обединение. „Никой не може да гарантира, че на следващите избори ще се явим в коалиция, особено в тази ситуация, при това напрежение, което се натрупа през последните 4-5 месеца по-скоро няма да се явим заедно на следващите избори“, каза той.

От обясненията му стана ясно, че напрежението се дължи основно на агресивната медийна политика на ВМРО, както и на това, че шефът на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, лидер на „Атака“, не предприема нищо по въпроса. Между трите партии винаги е имало търкания, а в миналия парламент, когато НФСБ и ВМРО бяха в отделна група, депутатите на Валери Симеонов и Волен
Сидеров бяха във вечна кавга. Трите националистически партии се обединиха зад
президентската кандидатура на Каракачанов през есента на 2016 г., след което се явиха заедно на предсрочните парламентарни избори през март 2017 г. и станаха трета парламентарна сила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!