Вицепремиерът Валери Симеонов определи протестното шествие в Слънчев бряг като нелепо, парадоксално и режисирано. Според него, зад демонстрацията прозират „

Няма да има „капсулирани“ министерства само на една от партиите в управлението – ГЕРБ или „Обединени патриоти“. Ако министърът е от ГЕРБ, то задължително единият от заместниците му ще бъде от „Патриотите“ и обратно, заяви Валери Симеонов, лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и съпредседател на „Обединени патриоти“ пред БНТ.

Той уточни, че не делят „баницата“ с ГЕРБ, а се дели „една огромна, смазваща отговорност“.

„Ще работим като един отбор“, каза още Валери Симеонов цитирайки лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с чиито думи е съгласен. Той посочи, че ще има „17 силни отбора“, колкото министерства е планирано да има. „Навсякъде трябва да имаме отбори от добре мотивирани, организирани и амбициозни хора“, каза Валери Симеонов без да посочи имена на министри.

Те ще станат ясни до седмица. Към момента единствено публично е обявено името на премиера Бойко Борисов. Ясно е, че ще има четирима вицепремиери, каза неотдавна Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

Неофициално се твърди, че Каракачанов и Валери Симеонов ще бъдат вицепремиери, като лидерът на ВМРО ще бъде и министър на отбраната, а лидерът на НФСБ – министър на енергетиката. Взето е решение коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ да бъде публикувано публично, „за да се знае, че няма никакви сделки под масата“, каза Валери Симеонов. Той уточни, че няма „никакви задкулисни договорки“. Коалиционното споразумение е от 7 – 8 листа, в които всяка дума и дори запетайка са обсъдени най­внимателно, за да няма недоразумения, обясни той. В споразумението е посочено структурата на управлението и как точно се взимат решенията.

Предвижда се политически съвет, в който влизат по трима представители на ГЕРБ и на „Обединените патриоти“, да взима решенията. Министрите и техните заместници няма да са разпределени на квотен принцип по някаква формула, каза Валери Симеонов.

Този въпрос ще бъде допълнително уреден с анекс към споразумението. Лидерът на НФСБ не уточни дали този анекс ще бъде публикуван, както самото споразумение за да е ясно всичко на обществото. Не делим баница, а огромна отговорност, обяви Валери Симеонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!