Снимка на Гал Барак (в ляво) заедно с равин Йосеф Саломон и българският премиер Бойко Борисов е публикуван на Facebook страницата на равина на 30 март 2018. Снимка: Тhe Financial Telegram

Гал Барак, известен още като „Вълкът от София“, е един от ключовите играчи в незаконната глобална индустрия с бинарни (двоични) опции, движени предимно от израелци, пише Тhe Financial Telegram, като се позовава на Times of Israel. Именно неговото име се свързва с оператора E&G България (една от известните аутсорсинг компании у нас), както и с много нелицензирани – и следователно незаконни платформи за търговия. Според изданието, въпреки големия брой доказателства за това, че се занимава с нелегален интернет бизнес, той дълго време се е радвал на комфорт у нас, както и на благоволението на властите и държавната администрация.

Адвокати, счетоводители и публични органи от Австрия и Германия, чиито граждани са били най-сериозно засегнати от действащата на територията на страната ни схема за измами, са създали Инициативата за възстановяване на европейските фондове (EFRI). Целта на организацията да подпомогне жертвите при събирането на техните вземания. Представители на EFRI ще предприемат подходящи мерки за предявяване на искове срещу отговорните лица – дружества и банки, се казва още в материала. Освен това EFRI ще се погрижи жертвите да станат частна страна по исковете срещу престъпната схема.

Припомняме, че разследването у нас се води от СГП, след като са постъпили 4 европейски заповеди за арест. Според Financial Telegram, трябва да се разследва и ролята на българските банки и доставчици  на платежни услуги, през които парите са били прехвърляни в офшорни сметки. Изданието набляга, че очевидно редица български банки не са приложили необходимите процедури срещу изпирането на пари (AML и KYC) и така са улеснили измамните схеми. Случайно или – не, Димитър Костов един от подуправителите  на БНБ, който отговаря за банковия надзор е подал оставка.

Освен Гал Барак, в Австрия е арестуван и германският гражданин Уве Ленов. Ленов е бил партньор на Гал Барак и основен акционер в дружеството VELTYCO, чиито уебсайт е свален под претекст, че се изгражда.  Именно чрез  VELTYCO милиони незаконно получени средства от инвеститорите са били прехвтрляни в офшорни сметки. Сред незаконните брокерски сайтове, част от мрежата на VELTYCO са Option888, TradoVest или XMarkets. Гери Шалон, Владислав Смирнов и Ленов са сред акционерите на платформата за валутна търговия TRADOLOGIC.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!