Екатерина Захариева и Рияд Малки

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в София с палестинския си колега Рияд Малки.

Министър Захариева изрази пред своя събеседник позицията на България и на ЕС във връзка с Близкоизточния мирен процес.

„Сегашният застой е причина за сериозно безпокойство. В резултат на липсата на политически перспективи може да се окажем свидетели на нови изблици на насилие и напрежение както в Газа, така и в Западния бряг“, заяви българският вицепремиер.

Тя сподели, че в основата на намиране на решение стои възобновяването на открити и директни преговори между двете страни, както и спазването на международните споразумения от Осло и Париж.

България и ЕС потвърждават подкрепата си за намиране на решение на палестинско-израелския конфликт в съответствие с принципа за двете държави, които да съществуват в условията на мир и сигурност.

Призоваваме за въздържане от всякакви действия, които могат да влошат обстановката в региона, допълни Екатерина Захариева.

Министър Малки изтъкна, че сигурността и мирът между Палестина и Израел не засяга само региона, но и целия свят. Гостът благодари на България и сподели, че страната ни „може да бъде мост в отношенията между Израел и Палестина“.

„Имаме дългогодишно сътрудничество в образованието. Над 5000 палестинци са завършили в България и те са мостът между нас“, изтъкна министър Захариева.

По време на срещата беше обсъдена и възможността български консул да посещава два пъти седмично Рамалла, с цел улесняване на издаването на визи за палестински граждани.

Двамата министри се договориха първото заседание на Комисията за сътрудничество между България и Палестина да се проведе догодина. На него ще бъдат преразгледани всички спогодби, подписани между двете страни и ще се изготви ясна програма за бъдещето сътрудничество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!