Аналена Бербок
На снимката: Аналена Бербок

По време на днешното си посещение в Хага министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок планира да обсъди как руския президент Владимир Путин може да бъде подведен под отговорност за войната срещу Украйна, предаде ДПА.

Представителката на „Съюз 90/Зелените“ възнамерява да се срещне тази сутрин първо с председателя на Международния наказателен съд (МНС) Пьотър Хофмански, а след това и с главния прокурор на МНС Карим Хан.

Предвидено е Бербок, която е учила международно право, но не е завършила докторантура в тази област, да изнесе реч и пред Хагската академия по международно право, пише БТА.

В следобедните часове Бербок възнамерява да разговаря на отделни срещи с премиера Марк Рюте и със своя колега, външния министър Вопке Хукстра.

Главният прокурор Хан вече проучва ситуацията в Украйна. Разследвания могат да се водят за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

В случай на агресия обаче, каквото представлява започнатата от руския президент Владимир Путин война, съдът не може да предяви обвинения или да предприеме други действия, защото Русия не е държава членка. Това е една от причините на Общото събрание на ООН през септември украинският президент Володимир Зеленски да поиска сформиране на специален трибунал, припомня агенцията.

Германският министър на правосъдието Марко Бушман каза снощи за ДПА в Берлин, че е очевидно, че войната на Русия е незаконна според международното право и допълни, че би искал да види още повече решителност в предприемането на съдебни действия.

„Ако това е най-бързият и целенасочен начин, смятам, че създаване на специален трибунал е напълно възможно“ и че са възможни няколко варианта за такъв трибунал, добави той.

Това може да бъде „украински съд – международен трибунал, създаден въз основа на международен договор с участието на Украйна“, предложи Бушман. Министърът добави, че има възможност и за хибридна форма – специален съд, създаден въз основа на украинското право с участието на международни съдии, чието присъствие е важно, за да се гарантира безпристрастност по време на наказателното производство.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук