Николай Милков
Николай Милков

„Трябва да работим заедно за това да идентифицираме всичко, което нидерландската страна очаква да види в един бъдещ доклад по отношение на върховенството на закона в България. Един доклад, който да включва темите, които са от техен интерес. Когато този доклад излезе, най-вероятно юни или юли, и някъде след октомври ние бихме били в състояние да покрием критериите за влизане в Шенген“.

С тези сложни думи външният министър Николай Милков обясни настоящата ситуация пред  млади дипломати от 17 европейски държави, дошли у нас на семинар в Сандански. Министърът всъщност каза, че докладът на ЕК за готовността ни за Шенген се очаква в началото на лятото и след октомври пред България и Румъния евентуално няма да има пречки за влизане в Шенген. Което още утре ще отрекат от Нидерландия и Австрия, но да не избързваме.

Милков коментира и предизвикателствата  пред  международната дипломация около агресията на Русия срещу Украйна. Според него най-важни са „променената среда за сигурност, кризата в енергетиката и инфлацията“. Милков цитира и данни от германски сайт, според който България е на 6-о място в света като размер на военна помощ за Украйна.

По другата животрептуща тема – Северна Македония – министър Милков заяви: „На практика българско вето (срещу влизането на РСМ в Европейския съюз) няма и това е била винаги моята позиция. Ние имаме съвсем ясна позиция, която е основана на това, което ЕС е решил по отношение на тази държава. Когато изпълнят тези условия – спазването на правата на човека, на асоцииране, борбата срещу езика омразата и престъпленията от омраза, тогава пътят им към членство е открит“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук