Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще се срещне с външния министър на Русия Сергей Лавров във филипинската столица Манила през уикенда.

Това предадоха Ройтерс и БТА, цитирайки изявления на Тилърсън. Тилърсън говори пред журналисти във Вашингтон. Той каза, че с Лавров са се чули по телефона през последните дни и тези разговори са били „професионални, без агресивност“.

Двамата дипломати ще бъдат в Манила за министерската среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), на която са поканени и страни от по-широкия източноазиатски регион.

Това ще бъде първата им среща лице в лице след решението на Москва да съкрати със 755 души персонала на американските дипломатически мисии в Русия.

Решението на Москва, разбира се, ще направи живота ни по-труден, каза Тилърсън пред репортерите в Държавния департамент. Той отбеляза:

Струва ми се, че министър Лавров и аз разбираме своите роли, разбираме своята отговорност. Смятам, че той също толкова, колкото и аз, е привърженик на опитите да намерим път, за да върнем нашите отношения (в нормално русло) и да сближим (Москва и Вашингтон).

Държавният секретар призна, че руско-американските отношения са изправени пред опасност от по-нататъшно влошаване. Според него изходът от тази ситуация е в „запазването на някакво равнище на стабилност в тези отношения, като продължим търсенето на взаимни интереси и пътища за уреждане на разногласията, …

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук