лавров коно
на снимката: Сергей Лавров и Таро Коно

Японският външен министър Таро Коно заяви след разговор с руския външен министър Сергей Лавров, че се надява на открит диалог по въпроса за мирния договор между двете страни, включително за съвместни икономически дейности на южните Курилски острови.

Срещата на министрите се проведе в Токио в навечерието на срещата във формат „2 + 2“ на външните министри и на министрите на отбраната на Япония и Русия.

В навечерието на срещата на върха през юни искам да говоря откровено с министър Лавров преди всичко по въпроса за сключването на мирен договор, включително за съвместни икономически дейности на северните четири острова, каза Коно.

В края на юни, по време на срещата на върха на Г-20 в Осака, се очаква да се състои среща на руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе.

По време на посещението на Путин в Япония през декември 2016 г. между лидерите на двете страни бе постигнато споразумение за обсъждане на възможността за съвместна икономическа дейност в южните Курили.

През февруари 2017 г. в Министерството на външните работи на Япония бе създаден Съвет за съвместни икономически дейности.

През 2017 и 2018 г. представители на правителството и бизнес средите на Япония пътуваха до Курилските острови, за да проучат конкретните перспективи за проекти на място. Според споразумението тази дейност не трябва да нарушава правните позиции на двете страни. Съвместни проекти ще се реализират в области като развитието на морски култури, оранжерии, туризъм, енергетика и рециклиране на отпадъци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!