G 20

Срещите на външните министри от групата на 20 държави (Г-20) в японския град Нагоя приключиха, след като участниците обсъдиха тяхната роля за подобряване на свободната търговия и глобалното управление и реализиране на цели за устойчиво развитие.

Разговорите се проведоха в три сесии. Освен първоначалните теми, министрите обсъдиха задълбочено и развитието на страните в Африка. Външните министри на страните-членки на Инициативата за неразпространение и разоръжаване, включително Австралия, Канада, Германия и Япония, също проведоха среща, за да обсъдят ядреното разоръжаване.

Сред важните точки в дневния ред бяха реформирането на Световната търговска организация (СТО) и данъчното облагане на големите компании в сферата на цифровите технологии.

Японският външен министър Тошимицу Мотеги заяви, че на срещата е било изразено единодушно мнение за нуждата от реформи в СТО и че страните от Г-20 трябва да играят водеща роля в тези реформи, тъй като СТО е ключова структура за гарантиране на функционирането на световната търговия.

Участниците в срещата не приеха заключителна декларация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!