Групата на седемте най-развити световни икономики – Г7, не успя да постигне споразумение за разширяване на санкциите срещу Русия и Сирия. Това стана ясно от изявление на френският външен министър Жан-Марк Еро на срещата на високо равнище в италианския град Лука. Той допълни, че страните са единодушни, че докато президентът Башар Асад е на власт, няма мирно решение на кризата в Сирия.

По-рано днес външните министри от Г7 обсъдиха и със своите колеги от Турция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Катар, продължаващата вече шест години гражданска война в Сирия. Държавите от Близкия изток се присъединиха призива на страните от Г7 да поставят в изолация сирийския президент Башар Асад. Това се случва ден преди американският държавен секретар Рекс Тилирсън да замине на посещение в Москва – най-големият поддръжник на режима на Асад.

Не става дуна за агресивна позиция срещу Русия, а по-скоро протегната ръка при ясна позиция. Трябва да прекратим лицемерието и да се върнем към политическия процес. Призоваваме Русия: възползвайте се от тази възможност да се дистанцирате от ужаса на режима на Башар Асад и най-накрая да покажете искрено, че искате мир,  заяви френският първи дипломат.

Натискът върху Русия е да прекъсне връзките си с Асад, който е обвинен за извършената химическата атака в град Хан Шейхун миналата седмица, при която загинаха 89 души. Припомняме, че в отговор на нападението САЩ изстреляха 59 ракети в сирийска военно-въздушна база.

САЩ са готови на допълнителни удари срещу Сирия, ако правителството на Асад използва отново химически оръжия, се казва в изявление на Белия дом.

Същевременно в италианския град Лука, домакин на срещата на Г7, се проведе протест срещу подкрепата, която участниците изразиха към ракетния удар на Съединените щати в Сирия, миналата седмица. Стигна се и до сблъсъци между демонстранти и полицейски служители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!