Новите икономически и социални мерки, представени от правителството в понеделник, няма да успокоят протестите. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

„Категорично може да се каже, че е положително това, че има заявка за увеличение на доходите на заетите в различни агенции. На мен ми прави впечатление, че там също има условие „за тези, които работят на първа линия”. „Първа линия” е толкова широко понятие, че всеки един служител на агенция може да каже, че работи на първа линия и да бъде неудовлетворен за това, че неговият директор не смята така. В крайна сметка, това, което ще се получи, че отново ще бъдат настроени едни професионалисти срещу други професионалисти, тъй като няма ясен критерий, по който да бъдат отпускани тези средства”, коментира Григорова.

И добави:

„Иначе намерението е добро. Безспорно различните държавни агенции имат нужда от огромно подпомагане, тъй като не малка част от хората, които са заети там, получават заплати, близки до минималната или минималната. Това е и причината в Агенцията по заетостта да има Бюра по труда, които да работят с 40% от нужните им служители. Там никой не иска да отиде да работи. А когато нямаш силни държавни институции, ти по същество нямаш държава. Но дали това ще успокои протестите, аз лично смятам, че не”.

Според нея обаче основният финансов ресурс ще бъде насочен към туристическия сектор:

„Това, което ни беше представено и това, което е залегнало в постановлението на МС, е по-скоро насочено към туристическия сектор, не към машиностроенето, не към леката промишленост, не към шивашките цехове – там, където са хората, които произвеждат реално БВП на страната. Българското правителство реши, че ще дава по 35 евро на седалка за самолети, които превозват чуждестранни туристи, вместо да подпомогне българския работник. Това няма как да се приеме добре от българския работник.”

И допълни:

„Просто искат (правителството –бел.ред.) да минат възможно най-тънко. Тоест, имаме едни 1 000 лева, по-добре е да ги съсредоточим тук, за да е по-видимо, отколкото да ги разделим между всички и те да кажат „дадохте ми по 2 стотинки”, както ще излезе. За да не е така, правителството би трябвало да отдели един доста по-сериозен ресурс, да подходи доста по-сериозно, за да може да поеме най-належащите нужди на българския работник и българския гражданин.”

Цялото интервю с Ваня Григорова очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!