За да имаме по-високи пенсии, трябва да се промени управленската философия, но това няма да стане в този мандат и с тези управляващи. Това каза в интервю СПЕЦИАНО ЗА ДЕБАТИ.бг икономическият съветник на президента на КТ Подкрепа Ваня Григорова.

На въпрос може ли държавният бюджет да поеме по-голямо увеличение на пенсиите, тя каза:

„При тази управленска философия не може. Имахме среща с председателя на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова, която ми обясняваше точно това: имаме толкова средства, няма как да дадем и на социалните работници, и на работещите в БНР, и на работещите в Българската агенция за безопасност на храните, просто трябва да изберем някой, защото толкаво са парите. Тогава запитах защо са толкава парите, защо не увеличим преходите от данъци, като натоварим повече високодоходните групи, като натоварим повече големия бизнес, за да имаме какво да преразпределяме към хората, които очевидно имат наболяла нужда от това тези доходи да бъдат осъвременени. Отговорът беше: не подхващайте тази тема – знаете, че сме на различно мнение. Когато изначално ти си заложил ниски приходи в бюджета, ясно е, че не може да имаш високи разходи”, обясни Григорова.

Тя призна, че има по-значимо увеличение на номиналните доходи, има увеличение и на покупателната способност, което обаче е по-невидимо.

„Наистина това е крайно недостатъчно, за да имаме надежда, че ще доближим европейските нива скоро. Между другото, в началото на седмицата обсъждахме националната програма за развитие „България 2030“, тя следва целите за устойчиво развитие на ООН. Във въпросните цели е записано, че по-ниско развитите държави трябва да увеличават своя темп на икономическо развитие с поне около 7% годишно, за да имат шанс поне да започнат да настигат останалите държави. Темпът на развитие в България е наполовина от необходимият.”

Цялото интервю с Ваня Григорова може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!