Мичиган, протест

Стотици протестиращи, някои от които въоръжени, се събраха в столицата на щата Мичиган Лансинг в четвъртък (30 април), възразявайки срещу искането на губернатора Гретхен Уитмър извънредните правомощия във връзка с борбата срещу COVID-19 да бъдат удължени, предават от Ройтерс.

Протестът се оказа най-големият в щата от 15 април, когато привърженици на президента Доналд Тръмп организираха хиляди хора за „Операция Gridlock“, запушвайки улиците на Лансинг с автомобилите си, за да насочат вниманието към това, което според тях е неправилно – стриктните заповеди за спазване на карантината на Уитмър.

Бавното възобновяване на щатските икономики в цялата страна придоби политически облик, след като републиканските политици и лица, подкрепящи преизбирането на Тръмп, насърчиха подобни протести в електоралните области като Мичиган.

Много хора от „Американските патриоти” в четвъртък, включително членовете на милиционерската група, носещи огнестрелни оръжия, и хора със знаци, показващи подкрепата им към Тръмп, изглежда, игнорираха държавните насоки за социално дистанциране.

Полицията разреши на повече от сто протестиращи спокойно да влязат в сградата на управлението в Мичиган около 1 ч., където те се натъпкаха рамо до рамо, като някои от тях носеха дълги пушки, а малка част от тях  носеха предпазни маски.

Полицията е премерила температурата на влизащите в сградата граждани, които са скандираха: „Нека работим“.

Те също така заявиха, че заповедта на Уитмър за оставане у дома нарушава конституционните права на гражданите, като призоваха хората да отворят бизнесите си на 1 май, без да се съобразяват с нейните искания и закони.

Декларацията за извънредно положение на Уитмър, която й дава специални правомощия, трябваше да изтече този четвъртък.

Тя обаче поиска 28-дневно удължаване, на което републиканските депутати, се противопоставиха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!