Антиправителствените сили в северната сирийка провинция Идлиб не пускат местните жители в територии, които са под контрола на правителството.

Наскоро възобнови работа пропусквателния пункт „Абу-ед-Духур“, през който трябва да минат както мирни жители, така и въоръжени лица, които са готови да сложат оръжие, но в момента пункта е празен, заяви бригадният генерал Набил Абдула.

„По данни на разузнаването, твърде много хора искат да напуснат тази зона, но намиращите се в Идлиб терористични групировки блокират работата на хуманитарния коридор. Водещите към него пътища са блокирани, жителите са заплашвани с разстрел, ако рекат да тръгнат. По същество въоръжената опозиция се прикрива с цивилните жители, използва ги като жив щит”, каза сирийският генерал.

Пунктът бе открит на 13 септември след продължително прекъсване. По-рано той работеше от март до декември 2018 г. , когато старейшините в местните села посредничеха за откриването му. Повторното задействане стана по инициатива на руския Център за помирение на враждуващите страни в тясно взаимодействие със сирийската страна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!