на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Русия Владимир Путин

Европейският съюз във вторник се присъедини към нарастващия брой страни членки на Г7, които настояват Русия да не бъде връщана обратно в групата. Това е в резултат на предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп страната да бъде поканена на предстоящата среща на върха на Г7. Обединеното кралство и Канада също се противопоставиха на завръщането на Русия, съобщиха от Би Би Си.

В събота Тръмп каза, че ще отложи срещата на върха на Г7, която трябваше да се проведе този месец, през септември.

Президентът заяви, че „остарялата група държави“ Г7 трябва да бъде разширена, за да включи и други, включително Русия.

В неделя Тръмп каза на руския президент Владимир Путин за плана си да го покани на срещата на върха.

Белият дом заяви, че постигането на „напредък към свикване на Г7“ с Русия е сред темите, които лидерите обсъждали в телефонен разговор.

Срещата на върха на Г7, на която тази година домакин са САЩ, събира лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство, за да обсъдят въпроси на сътрудничество.

Но поканата на Тръмп към Путин предизвика отрицателна реакция на Обединеното кралство и Канада, чиито лидери заявиха, че няма да подкрепят приемането на Русия в групата.

Русия беше изключена от групата – известна по-рано като Г8 – през 2014 г. Заради анексирането на Крим.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че Русия не трябва да бъде допускана обратно, докато тя не „промени политиката си и това позволи на Г8 отново да води смислена дискусия, но това не е така в момента .“

„Русия беше изключена от Г7, след като преди няколко години нахлу в Крим. Непрекъснатото й неуважение и пренебрегване на международните правила и норми е причината да бъде извън Г7. Тя ще продължи да бъде там“, каза премиерът на Канада Джъстин Трюдо на пресконференция.

По-рано говорител на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че Лондон ще наложи вето върху всяко предложение за разрешаване на Русия да се присъедини към групата.

Ако Русия не прекрати своята „агресивна и дестабилизираща дейност“, Обединеното кралство няма да подкрепи приемането на страната към групата, заяви говорителят на „Дауниг стрийт“10.

Позицията нито на Великобритания, нито на Канада или на Европейския съюз изключва участието на Путин в срещата на върха в САЩ.

Въпреки че представители на членове извън Г7 са присъствали на срещите на върха на групата преди, присъствието на Путин може да се окаже спорно.

През последните години отношенията между Обединеното кралство и Русия са сложни, като Великобритания обвини Русия за атаката срещу бивш руски шпионин в Солсбъри, Англия през 2018 година.

Въпреки несъгласието на други членове на Г7,  Тръмп многократно изразява подкрепата си за завръщането на Русия в групата.

На срещата на върха на Г7 през 2018 г. Тръмп заяви, че смята, че „ще бъде предимство Русия отново да се присъедини към групата“.

Обявявайки забавянето на тазгодишната среща на върха на Г7 в събота, Тръмп изрази тази негова позиция.

Той посочи, че не мисли, че тази група изцяло може да представя всичко това, което се случва в света, като предложи Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да бъдат поканени.

Лидерите на Южна Корея и Австралия изразиха интерес да присъстват на срещата на върха в САЩ.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел отхвърли поканата на президента да присъства лично на срещата на високо равнище заради пандемията на коронавирус.

Г7 е организация, съставена от седемте най-големи и най- напреднали икономики в света.

Лидерите на тези страни се събират всяка година на срещи на върха, за да обсъдят въпроси за глобалното управление, включително изменението на климата, сигурността и икономиката.

Свободата и правата на човека, демокрацията и върховенството на закона, просперитетът и устойчивото развитие са основните й принципи и цели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!