Оливер Вархеи

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи заяви днес в Брюксел, че преговорите за свалянето на българското вето върху Северна Македония са в задънена улица, предаде БНР.

„Това, за което съм наясно е, че сме изцяло в задънена улица по отношение на София. Това не ме прави особено щастлив, тъй като прекарвах всеки втори четвъртък в страната. Изглежда, че вътрешната политика е способна да подкопае доверието в ЕС. За това на този етап не смятам, че изобщо можем да говорим за каквато и да било преговорна рамка“, каза още той.

В обръщението си пред Преспанския форум за диалог Вархеи заяви, че очаква България да постъпи като Гърция и да увеличи усилията си за намиране на решение в спора със Северна Македония.

„Днес, когато празнуваме четвъртата годишнина от подписването на Преспанския договор, е важно да подчертаем, че както Гърция и Северна Македония успяха да постигнат споразумение, очакваме България да увеличи усилията си и да направи същото.“

Вархеи се надява, че на форума ще бъдат обсъдени идеи как държавите да напреднат по разрешаването на спора, макар България да няма официален представител.

„Изборът на ЕС да работи със Западните Балкани е геостратегически и геополитически, каза още Вархеи. Мястото на Западните Балкани е в Европа, а перспективата е подкрепена и най-добрият пример са сътрудничествата в енергетика, зелени инвестиции и други.“

Част от панела бяха и македонският премиер Димитър Ковачевски и сръбският му колега Ана Бърнабич.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук