Премиерът Кирил Петков по време на инспекцията на ТЕЦ „Брикел“
Премиерът Кирил Петков по време на инспекцията на ТЕЦ "Брикел"

Върховният административен съд (ВАС) разреши на ТЕЦ „Брикел“ да продължи да работи. ВАС остави в сила определението на Административен съд – Стара Загора, с което е спряно предварителното изпълнение на заповедта от 29 юли на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора за спиране на дейността на ТЕЦ „Брикел“, съобщиха от съда.

ВАС констатира формираната трайна съдебна практика по този вид спорове, според която незабавното спиране на дейността на ТЕЦ води до причиняване на „значителни и трудно поправими вреди“. Също така, отбелязва, че ТЕЦ-ът е критичната инфраструктура. Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, казват още магистратите.

Друг аргумент, който магистратите посочват, е, че спирането на дейността на „Брикел“ би довело до спад на нивото на язовир „Розов кладенец“, който е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите.

В края на юли кабинетът „Петков“ реши да затвори ТЕЦ „Брикел“ след проверка на място, която установи „умопомрачаващи нарушение“, по думите на Кирил Петков. Тогавашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов говори за потенциално опъване на „чадър“ върху предприятието през последните години. Вижте повече. 

ВАС се е произнесъл само за предварителното спиране на изпълнението на заповедта на РИОСВ – Стара Загора, но не и по отношение на твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда.

Върховните магистрати приемат, че обсъждането на твърдените в жалбата на РИОСВ – Стара Загора нарушения от страна на „Брикел“ във връзка със замърсяване на околната среда, е извън предмета на правния спор относно предварителното изпълнение на заповедта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук