Върховният съд на Испания освободи под гаранция  Карме Форкадел, говорител на каталунския парламент. В решение, взето късно в четвъртък вечерта, съдия Пабло Ларена заяви, че Форкадел, която бе прехвърлена в затвора „Алкала Меко” в Мадрид, може да напусне, ако плати гаранция от 150 000 евро. Четирима други членове уволнения каталунския парламент, които са изправени пред подобни обвинения, също бяха освободени и им беше наредено да платят гаранция от 25 000 евро в рамките на една седмица. Още един бивш законодател бе пуснат без гаранция, но при определени условия.

„Всички обвинени  обявиха,  че или се отказват от бъдеща политическа дейност, или онези, които остават активни, в бъдеще ще се откажат от всякакви действия извън конституционната рамка”, обяви съдия Пабло Ларена.

Шестимата дадоха показания пред съда по обвиненията в бунт, противодържавна дейност и разхищение на публични средства заради ролята им в организирането на референдума за независимост на Каталуния на 1 октомври и обявената едностранно декларация за независимост на 27 октомври.

По-рано прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража за Форкадел и трима бивши депутати, но съдията отхвърли искането.

Каталунското национално събрание (ANC), еднa от двете групи от гражданското общество, които активно подкрепяха отцепването, заяви в медиен пост, че ще даде пари за гаранцията за Форкадел и другите четири обвиняеми.

„Вие не сте сами”, обявиха от ANC. Самата Форкадел е ръководител на ANC между 2012г. и 2015г., преди да се присъедини към политиката и да стане говорител на регионалния парламент.

В съдебното заседание Форкадел заяви, че декларацията за независимост, приета от регионалния парламент на 27 октомври, е била само символична, според източници от съда. Тя също така обеща да изпълни напълно спешните правомощия, наложени от Мадрид в региона, съгласно член 155 от испанската конституция в отговор на противоконституционната декларация.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук