ВАС

Върховният административен съд заяви, че закриването на специализираното правосъдие не противоречи на Конституцията на България. Решението ще бъде изпратено към Конституционния съд, който трябва да се произнесе по твърдението на главния прокурор Иван Гешев, че закриването на специализираното правосъдие е противоконституционно. Същото е становището и на съдиите от Върховния касационен съд.

Освен това пленумът на ВАС приема с 44 гласа „за“ и 37 „против“, че квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители не е противоконституционно. Върховните съдии приеха също, че няма противоречие с основния закон по въпроса за приключване на досъдебните производства в други органи на съдебната власт, каквито съмнения бяха отправени.

Припомняме, че специализираните съд и прокуратура бяха закрити с промяна в Закона за съдебната власт, които бяха гласувани от наличното към онзи момент мнозинство на ПП, ДБ, БСП и ИТН. Голяма съпротива беше оказана от ГЕРБ и ДПС.

След взимането на решението главният прокурор Иван Гешев го обяви за противоконституционно и изпрати запитване до Конституционния съд. Той твърди, че след премахването на двете структури ще настане хаос заради разпределението на делата. Според него ще се влоши и качеството на правораздаването, макар двете структури да се доказаха като неефективни,  действайки в синхрон с правителството на ГЕРБ, без да са постигнати реални резултати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук