Борис Джонсън
на снимката: премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Първото пътуване на Борис Джонсън до Шотландия, откакто стана премиер на Обединеното кралство, вероятно го е стреснало. Той изобщо не беше добре дошъл в Шотландия и хората, които се бяха събрали, за да го посрещнат, ясно му го показаха, освирквайки го.

Джонсън не беше топло посрещнат и от премиера на Шотландия Никола Стърджън.

„Хората на Шотландия не гласуваха за това правителство на Троите, не гласуваха за този министър-председател, не гласуваха за Брекзит и със сигурност не гласуват за катастрофалното излизане без сделка, както Джонсън планира”, каза тя преди срещата им.

Борис Джонсън избра да влезе през задния вход на резиденцията на Стърджън, за да не се изправи очи в очи с протестиращите.

Никола Стърджън, Борис Джонсън
на снимката: премиерът на Великобритания Борис Джонсън и премиерът на Шотландия Никола Стърджън

Британските лидери все по-често демонстрират своята съпричастност към обединението на четирите страни – Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия – или, както ги нарича Джонсън „невероятната четворка, които са се въплътили в този флаг с червен, син и бял цвят.”

Но в Шотландия ненавистта към Джонсън е осезаема, особено след твърдите му заявки, че ще изкара Обединеното кралство от ЕС без сделка. Всичко това доведе до подновяване на разговорите между лидерите на четирите страни, за да се стигне до някакъв компромис.

Борис Джонсън

В първия си пълен работен ден като ръководител на правителството на Великобритания, Борис Джонсън чу страшни думи от лидера на Шотландската национална партия – Иън Блекфорд – който се изправи пред парламента и приветства „последния министър-председател на Обединеното кралство”.

Шотландските избиратели отхвърлиха на референдум през 2014г. независимостта от Англия (55% на 45%). Сега шотландските националисти се надяват, че лидерството на Борис Джонсън ще помогне на тяхната кауза. Блекфорд нарече Джонсън „инструмент за възстановяване”.

Анкета на „Съндей Таймс” миналия месец, преди Джонсън да бъде избран за премиер, показа, че 49% от шотландците подкрепят независимостта, но броят им би нараснал до 53%, ако Джонсън стане премиер.

Борис Джонсън

Далеч не е ясно дали избирането му ще продължи да наклонява везните в полза на напускане на Обединеното кралство или новият премиер все още може да спечели шотландците с „лъскавия си оптимизъм” и многобройни обещания за публични разходи.

В Шотландия Борис Джонсън похвали „най-успешния политически и икономически съюз в историята”, стремейки да убеди севера, че „ние сме глобална марка и заедно сме по-сигурни, по-силни и проспериращи”.

Той също така изрази възражението си срещу провеждането на нов референдум за независимост, наричайки предишния от 2014г. „еднократно събитие”. Той предупреди, че прекаляването би накърнило обществената вяра в демокрацията.

Джонсън защити твърдението си, че сделката за Брекзит на бившия премиер Тереза Мей е „мъртва“ и че може да постигне нова, по-добра – въпреки твърденията на европейските лидери, че няма да има предоговаряне.
„Ние изобщо не се стремим към безрезултатен Брекзит“, каза Джонсън пред репортери, дори докато новият му министър, отговарящ за подготовката на варианта за напускане без сделка – Майкъл Гоув каза, че правителството е убедено, че Великобритания ще напусне без сделка.

Борис Джонсън

Джон Къртис, преподавател по политология в Университета в Стратклайд в Глазгоу, каза, че ако правителството на Джонсън напусне Блока без сделка, „и ако е толкова лошо, колкото някои твърдят, че ще е, тогава очевидно е по-лесно Шотландската националистическа партия да изтъква аргумента за независимостта.“

Къртис добави, че Джонсън – който беше лидер на кампанията за Брекзит през 2016 г. – е дълбоко непопулярен сред британските граждани, които гласуваха против Брекзит.

Шотландия и Северна Ирландия гласуваха да останат в ЕС; Англия и Уелс гласуваха да напуснат.

Но не само шотландските националисти прогнозират разпад на съюза. Ирландският премиер Лео Варадкар не меси много британската политика, но в петък той каза: „По ирония на съдбата, едно от нещата, което може да разруши съюза на Англия, Уелс, Ирландия и Шотландия, е твърд Брекзит.”

Борис Джонсън

Варадкар предположи, че „националистическа Великобритания“ може да насърчи повече хора в Северна Ирландия да искат да напуснат Обединеното кралство.

„Хората, които бихте могли да опишете като умерени националисти или умерени католици, които бяха повече или по-малко доволни от статуквото, ще гледат повече към обединена Ирландия“, каза Варадкар.

Тоест Великобритания е изправена пред сериозни вътрешни и външни проблеми. Въпросът е докъде може да стигне Борис Джонсън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук