На снимката: Васил Божков
Изгнаникът Васил Божков.

„Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел.“

Това написа днес в своя фейсбук профил изгнаникът в Дубай и бивш олигарх Васил Божков. И илюстрира поста си с портрет на Бойко Борисов.

Вчера, в същия ироничен тон, Божков коментира баталиите в съдебната власт. „Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец“, написа той в профила си и приложи снимка на „разкаялия се“ Иван Гешев.

Дали Божков ще се върне, за да свидетелства, или е поредната му „шега“ – ще покаже времето. Той избяга от България през 2020 г. в разгара на скандал, в който Държавната комисия по хазарта (на подчинение тогава на финансовия министър Владислав Горанов) е таксувала по различен начин държавния „Български спортен тотализатор“ (БСТ) и частните лотарии, контролирани от Божков. В резултат на което държавата бе понесла щети на стойност няколкостотин милиона лева (цифрата е спорна – между 210 и 700 милиона според различни източници). Разследването по случая още се точи и този факт силно напомня за вчерашните изявления на прокурора Сарафов за „дела на трупчета“.

От бягството си насам Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите – тогава в лицето на Владислав Горанов и Бойко Борисов.

На Божков, който от бягството си живее в Дубай, прокуратурата (начело с Иван Гешев) е повдигнала 19 обвинения в широк диапазон – свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. По тях са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още 4 молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските разследващи, е от този януари.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук