Българската икономика, българската инвестиционна среда, българската правна система и геополитически особености нямат нищо общо с тези на балтийските републики, за да се твърди, че и ние като балтийците, ставаме за еврозоната.  Да вземем само финансовия сектор – тук липсват основни регулации, липсва Финансов омбудсман, липсва Закон за фалита на физическите лица, няма Надзорен орган извън БНБ.  Липсва електронно правителство, липсва  реална възможност за групови граждански искове срещу корпорации и банки.  В резултат има дефицит на доверие, няма инвестиции,  коментира Васил Кендов,  финансов консултант, в интервю за DEBATI.BG .

В балтийските републики е тъкмо обратното, обръща внимание експертът.  Латвия неслучайно стана шампион по растеж в ЕС. ( Докато Гърция, също страна в еврозоната, поради нереформираност, е бедна и разсипана).

 „Гледаме ли само статистиката,  България изпълнява икономическите показатели по Маастрихт, които трябва да поддържа през 2-те години в „чакалнята“. Имаме валутен борд и нямаме абсолютно никакво движение на валутния курс, инфлацията ще я нагласим ( нищо, че имаме скок в цените на всички комунални услуги), има и административни, и счетоводни трикове. Същевременно обаче дългът ни расте, близо 3 пъти за последните 10 години и, ако продължи така, скоро няма да можем да отчитаме и изпълнение на критериите на Маастрикхт“,  прогнозира финансистът и предупреждава : възможно е и другите показатели да пострадат.

За България Брюксел има страх от гръцки сценарий, ако ни бъдат отворени вратите за еврозоната. Страната ни не е готова и това се знае добре в Европа, е категоричен Кендов.

За да сме успешни в еврозоната, трябва да сме като балтийците. „Рецептата е проста – решителни реформи и самоинициатива, без бавене и разколебаване“, както е казвал  неведнъж самият Валдис Домбровскис, сега еврокомисар, преди финансов министър и три пъти премиер  на Латвия,  най-динамично развиващата се страна – член на ЕС. „Вкопчили сме сме се тук в показателите от Маастрихт, без да се замисляме с цената на какво ги постигаме. Не си даваме сметка дори, че нормална правосъдна система, примерно, ще ни донесе много повече ползи от въвеждането на еврото“, казва Васил Кендов в интервюто за DEBATI.BG.

Реформите, реформираността са знакът по пътя към на еврозоната и тази табела може да сочи към Латвия, Естония или към Гърция, предупреждава той.

*Васил Кендов е управител на голяма консултантска фирма – фирмени и лични кредити, управляващ съдружник в „К3“ лицензиран Застрахователен Брокер, основател на движението Angrysheep.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук