Васил Велев

Увеличението с до 30% на заплатите в държавната администрация ще формира очевидно нов дефицит, като има опасност за отлагане на членството ни в Еврозоната. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. От работодателската организация, заедно с БСК и БТПП не подкрепиха предложението на правителството.

 „Не стана ясно и какъв размер на дефицит ще обуслови допълнително това увеличение, както за тази година, така и за следващата, защото тази година дефицитите не се гледат, защото е криза, но от следващата ще се гледат във връзка с ERM II и предстоящото ни членство в Еврозоната т.е има граници на дефицита, след които възниква ситуация за процедура по прекомерен дефицит, съответно отлагане на членството ни в Еврозоната.”

 

Според Васил Велев до момента така и не е станало ясно нито колко са служителите в държавната администрация, нито какви са им заплатите, нито откъде ще дойдат парите за тяхното увеличение.

„Имаме изброени 34 администрации, на които им се увеличават с до 30% възнагражденията, но нито знаем от какво ниво на какво, за да можем да сравним с реалния сектор годишния им доход. Защото вижте основната и щатната заплата много често няма нищо общо с реалния доход, с нетния доход. Тъй като пояснявам към нея се прибавят различни доплащания, бонуси, допълнителни възнаграждения, работа по проекти. И в същото време на държавните служители не се изваждат осигуровки за тяхна сметка. Знаете в реалния сектор работниците си плащат 40% от осигуровките сами, те се изваждат от заплатата им, докато в държавната администрация такова изваждане няма т.е ние бихме искали да видим нетния годишен доход, да го сравним с този в икономиката и да преценим дали наистина е малък.“

Велев напомни, че бюджетът се пълни от данъците на работещите в реалния сектор и при спад на възнагражденията в много отрасли заради кризата не е справедливо те да дават парите си за по-високи заплати на държавната администрация.

 „Ние не подкрепихме това предложение, защото не бяхме убедени от доклада и оценката на въздействието в правилността му, не бяхме убедени, че тежестта на кризата се разпределя справедливо, равномерно между заетите в администрацията и в икономиката, в реалния сектор. Всъщност бюджетът се пълни от хората, които работят в икономиката. Те плащат заплатите на администрацията. А тези, които работят в икономиката станаха с 200 хиляди души по-малко, увеличиха се регистрираните безработни с от порядъка  на 100 хиляди. Редица сектори имат не просто замразяване на възнагражденията, а намаляване на възнагражденията поради огромния спад на продажбите, поради срив на продажбите, причинени от световната криза. И всъщност става така, че тези, които пълнят бюджета и изкарват парите на администрацията имат спад на заплатите, работейки на първа линия, зад струга, зад волана.”

Цялото интервю с Васил Велев четете по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!