Васко Начев
На снимката: Васко Начев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Васко Начев коментира интерконектора с Румъния и възможността страната ни да внася синьо гориво от там. По негови думи тази година трябва да бъде изградена компресорна станция, което да го позволява след натиск на ЕК.

Причината България да не може да внася газ от Румъния е отказът на Северната ни съседка да го направи, за да може сама да ползва газа, който добрива. Васко Начев бе категоричен, че именно наличието на евтино синьо гориво е една от главните причини румънската икономика да се развива толкова добре.

Ексоертът коментира и изказванията на руския президент Владимир Путин от вчера, че втората тръба на „Турски поток” ще влезе в Европа „само ако Брюксел позволи”.

Според специалиста думите на руския държавен глава са просто „кризисен пиар” и той няма как да не се съобразява с правилата на единния пазар.

„Той не прави за първи път подобни изказвания. За мен това е поредният кризисен пиар. Путин се надява, че повтаряйки едно нещо много пъти, то ще бъде прието като даденост едва ли не. Това изказване с нищо не променя по същество нещата – ако някой възнамерява да прави нови трасета или нови газопроводи, при всички положения трябва да спазва третия енергиен пакет. Ако той се надява, че ЕК ще прояви снизходителност, значи има нещо сбъркано.”

Васко Начев коментира, че няма друг вариант, освен „Турски поток” да мине през България. От една страна защото това е най-прекият път към Централна Европа, а от друга – защото ако газопроводът не мине през нашата територия, Русия ще бъде задължена да ни изплати над 1 млрд. долара заради сключения договор с нас до 2029 г.

Експертът заяви, че въпреки множеството опити интерконекторът с Гърция да не бъде построен заради зависимости от Русия, той рано или късно ще стане факт. Същото ще се случи и с компресорната станция в Румъния, която ще ни даде възможност да внасяме синьо гориво от Северната си съседка.

Най-спешният енергиен въпрос, който страната ни трябва да разреши обаче е съдбата на въглищните централи, коментира Начев. Той е на мнение, че би било грешка те да се затварят веднага.

Цялото интервю с енергийния експерт Васко Начев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!