Васко Начев
На снимката: Васко Начев.
Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на множество статии и анализи, отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

Г-н Начев, „Булгаргаз“ дава 13% по-ниска цена за природния газ през юни, спрямо май. Защо газът за юни поевтиня – сбъднаха ли се прогнозите, че ако се отървем от руската зависимост, ще купуваме по-евтин газ или още е рано да се говори за това?

Тези 13% на практика са част от въпросните очаквания, въпреки че имаше и апокалиптични прогнози по направление 30-40% поскъпване. Това не се случва. Разбира се, в европейски план цената на газа също пълзи леко надолу. Ние няма как да сме по-различни от глобалния пазар.

От какво се получава падането на цената в европейски план?

Дължи се на спот пазара. Освен това, излизаме от отоплителния сезон. Винаги в този период предлагането е по-голямо от търсенето. Затова и цените през лятото падат. Тази година това падане обаче няма да е толкова осезаемо, тъй като дефицитът, който наблюдавахме през есенно-зимния период, няма да може да бъде компенсиран за летния. Предстои нагнетяване в газохранилищата на Европа, те са на много ниски нива.

Освен всичко друго, виждаме, че от време на време Русия спира подаването на газ към една или друга страна. Това неминуемо трябва да доведе до някакво преструктуриране. Ако руският газ спре за всички държави, не само, че няма да има спад на цените, но ще има драстично ограничение, тъй като едни около 60 милиарда кубически метра газ няма да достигат.

Има ли откъде другаде да се добавят?

Няма да има. Ако руският газ спре на европейско ниво, всички възможни алтернативни варианти да бъдат използвани, пак ще остане дефицит от 62-63 милиарда кубически метра.

Все пак обаче виждаме понижаване в европейски план. Да очакваме ли в следващите месеци да продължа тази тенденция?

Ако нещата се запазят в този вид, може да очакваме нов спад. Ако обаче Русия продължи да спира газа за още държави, тогава нещата ще придобият друг характер.

Виждаме, че към момента тя спира газа на малки пазари, единствено нидерландския е по-голям.

Количествата, които Нидерландия получава обаче, не са големи. Освен всички друго, техният договор също изтича в края на тази година, подобно на българския договор.

Ясно е, че всеки ще търси максимално различни варианти от това да преподписва договори с „Газпром“. Затова те действат като лисицата с гроздето – когато не може да го докосне, казва, че е кисело. Нещо подобно наблюдаваме в момента от страна на „Газпром“.

Необичайно дълго е у нас външният министър на Азербайджан и води разговори за газови доставки на всички нива. Според Вас има ли възможност да получаваме повече количество от договорения вече 1 милиард?

Не, в никакъв случай. Няма излишен азерски газ. Това, че ще стигнем максимума от договореното, е плюсът, който пропуснахме в продължение на години. Спомняме си какви разправии бяха има ли трасе, няма ли, от „Булгаргаз“ твърдяха, че няма, оказа се, че има. Един изключително неизгоден за нас анекс, който и към днешна дата създава проблеми за цената на допълнителните количества, които искаме да вземем.

Имаме информация за двата американски танкера с втечнен газ, които ще пристигнат у нас на 8 и на 23 юни. Имате ли някаква информация или предположение как ще доставени до нас?

Една-единствена е опцията и това е Ревитуса, друг вариант към днешна дата няма. Там ще бъдат разтоварени и ще влязат в българската преносна система през гръцката – от Ревитуса през Сидирокастро/Кулата. Това е пътят.

След грубото спиране на газа за България от страна на Русия оптимист ли сте относно енергийната независимост на България през идните години?

Независимост никога няма как да имаме, но за процента на сигурност поне засега няма никакви причини за притеснения. Беше отреагирано много бързо. Имаше подадени ръце и от САЩ, и от Гърция за предоставяне на свободен капацитет на Ревитуса, който е резервиран от много време насам.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук