Васко Начев
На снимката: Васко Начев.
Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на множество статии и анализи, отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

Вчера президентът Радев в нетипичен за президент стил обвини правителството, че оставя хаос в енергетиката. Очаквате ли наистина енергиен хаос, при положение, че не е имало недостиг на природен газ?

Ако използваме същата терминология, хаосът е валиден за цяла Европа в една или друга степен. Как ще бъде наречена сегашната ситуация, не мисля, че е от значение. Действително недостиг на газ не само у нас, но и в Европа към днешна дата няма.

Естествено, количествата газ, които Европа получава, са такива, че са предпоставка да не се заредят с пълен капацитет газохранилищата и евентуално в зимния период Европа да зависи от желанието на „Газпром“. То на практика се случва, наблюдаваме го.

Използва ли „Газпром“ газа като оръжие?

През летния период по всичко изглежда, че Европа се справя. С намалените количества, които „Газпром“ подава – толкова, че да стигат за потреблението, но не и за резерв – тоест да се зареждат газохранилищата, те със сигурност няма да бъдат заредени на 100%. Силно се съмнявам, че ще се стигнат и тези 80%, предвидени в европейската директива за газохранилищата. Не е трудно да се досети човек какво прави в момента „Газпром“.

Според Вас президентът Радев цели ли да преговаряме с „Газпром“ за нов договор?

Какво цели президентът на практика няма никакво значение. Едни такива преговори траят между шест и девет месеца. Дори и президентът да започне от утре да преговаря с когото и да е, няма как да финализира тези преговори. Говоря за президента като нарицателно, ясно е, че преговори биха се водели от предстоящото служебно правителство. То няма да има възможността да сключи удължаване на договора или да подпише нов договор с „Газпром“. Дори и да има желание, няма да има времето.

Положително или отрицателно е това?

Към днешна дата да преговаряш с някого, който ти казва „днес има, утре няма“ и обратното, е като насила да скачаш в пропастта.

Вчера премиерът в оставка Кирил Петков обяви евентуален договор за седем карго кораба с втечнен газ. Лесно ли е този природен газ да дойде през терминалите до България?

Процесът е и лесен, и не съвсем. Има два вида внос. Едните са с предварителна договорка и цената при тях е една. Другите са от днес за утре – тоест нямате договорка, излизате на свободния пазар и търсите да доставите газ, виждате, че има свободен танкер, който е готов да разтовари определени количества – тогава цената е доста по-различни и, разбира се, е по-висока.

Лесно е и не съвсем. Това е защото все още търсенето не е изпреварило предлагането. В момента има много газ. Проблемът е, че няма достатъчно свободни терминали, от които тези количества да влизат. Няма свободни терминали, по които да се случи разтоварването.

Отказът на българското правителство да купува руски газ ли го събори в крайна сметка от власт?

Твърде пресилено ми изглежда, но е вярно, че бяха направени опити природният газ да се използва като една от опорките за сваляне на правителството.

Каква е Вашата прогноза в газово отношение за следващите месеци?

Всичко зависи от поведението на „Газпром“. Ако продължи да доставя настоящите количества за есенно-зимния сезон, недостигът ще бъде сериозен. Ако „Газпром“ държи нивата малко по-малки, така че цената да бъде висока, нещата са по-лесно преодолими.

С „Газпром“ няма полезен ход. „Газпром“ намира начин количествата за държавите, които имаха сключени договори, да бъдат намалени, спрени и т.н. В една такава ситуация, какво точно да преговаряме с „Газпром“?

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук