Ватиканът публикува наръчник, в който осъди така наречената „джендър теория“ или теорията за полова идентичност като „объркана концепция за свобода“, съобщи Ройтерс.

Наръчникът, който е от 31 страници е озаглавен “Мъжът и жената – Той ги създаде“ (цитат от книга Битие от Стария завет). Документът, който беше публикуван в месеца на гей парадите, беше посрещнат остро от Защитниците на правата на ЛГБТ.

В него се споменава за „кризата на образованието“. Той гласи, че идеята, че социалният пол се обуславя от личните чувства, а не от биологията, е опит „да се унищожи природата“.

„Концепцията за социалния пол се смята за зависеща от субективното мислене на всеки човек, който може да си избере социален пол, некореспондиращ на неговия или нейния биологичен пол и, съответно, на начина, по който другите приемат този човек“, пише още в текста, цитиран от „Дневник“.

Според него теориите за социалния пол „често не се основават на друго, освен на объркана концепция за свобода в сферата на чувствата и желанията. На моментни желания, провокирани от емоционални импулси и волята на индивида в противовес на каквото и да е, основано на истините на съществуването.“

Документът не е подписан от папа Франциск, но няколко пъти цитира изказванията и ученията му, както и на предишните папи. Издаден е с малко предизвестие пред репортерите и без обичайната пресконференция

„Документът е предимно диалог с философи и теолози и с други църковни документи; но не и с учени и биолози, не с психолози и със сигурност не с ЛГБТ хора, чийто опит е по-тежък“.- пише отец Джеймс Мартин, виден американски писател йезуит.

ДеБернардо допълва, че „хората не избират своя пол, както твърди Ватиканът: те го откриват чрез своите преживявания. Църквата трябва да уважава и насърчава този процес на откриване, защото това е процес, чрез който индивидите откриват прекрасния начин, по който Бог ги е създал.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!