Вътрешният министър Иван Демерджиев показа снимки на ранени гранични полицаи
Демерджиев показа снимки на ранени гранични полицаи. Снимка: БТА

Не е вярно, че български граничари са стреляли по бежанци. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Коментарът му бе по повод на твърдения в международни медии, че властите у нас са използвали огнестрелни оръжия срещу мигранти по границата с Турция.

Такава агресия, която води до осакатяване на служители, до разрушаване на местата, където те трябва да изпълняват задълженията си, ще бъде посрещната с необходимите ответни мерки, подчерта Демерджиев. По-рано в позиция до БТА от МВР заявиха, че няма данни да е стреляно по сирийски бежанци на границата.

„Ако до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да бъде премината срещу 50 евро, сега пък ни убеждават точно обратното – че девет пъти възпираме някого да премине и понякога използваме сила. Понякога можем и да използваме, но не и в този случай“, коментира министърът. По думите му става въпрос за случай от началото на октомври.

„Искам да обърна внимание, че нашите гранични полицаи, включително и в този случай, са подложени на изключителна агресия“, каза още Демерджиев. Той показа пред журналисти снимки на ранен служител и помещение с изпочупено стъкла. И увери, че на граничните полицаи са дадени необходимите инструкции за действие. Той каза, че в конфликтна ситуация, при която е застрашен животът им, служителите няма как да стоят безучастно.

От Еврокомисията вече изразиха очакване българските власти да разследват твърденията за стрелба по границата с Турция и да предприемат бързо съответните мерки.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук