В Музея на история на изкуствата в австрийската столица бе открита изложбата „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“, съобщиха от БАН. В нея са представени експонати от развитието в бронзовата епоха по българските земи и включващи първите известни в Европа находки от ценни метали, подбрани от Националния археологически институт с музей при БАН. Експозицията проследява развитието на металургията през бронзовата епоха и по-конкретно, изработката на предмети от злато и бронз и тяхното място в социалния и религиозния живот на хората, обитавали българските земи. В нея са включени 333 находки, между които златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите предмети, малък брой сребърни накити.

Изложбата разказва още за употребата на златото в по-късни времена чрез представените златна погребална маска от могила Светицата, части от комплекта златни накити от некропола при Свещари и пълния комплект накити от Рациария. Редица експонати разкриват как се е произвеждал и използвал основният метал от тази епоха – бронзът.

 „Изложбата е първата по рода си, която осъществяваме извън пределите на България. С нея показваме на света развитието на културата и цивилизацията по нашите земи през бронзовата епоха. Ада тепе е единственият известен досега рудник от бронзовата епоха за добив на благородни метали в Европа“, коментира доц. Христо Попов – заместник-директор на Националния археологически институт при БАН, ръководител на археологическите проучвания при Ада тепе край Крумовград и куратор на изложбата от българска страна.

При откриването на събитието присъстваха над 700 души. Сред тях бе и бившият президент Хайнц Фишер със съпругата си, официални лица, посланици и представители на културната общност във Виена, както и служебният ни министър на културата Рашко Младенов. Изложбата ще бъде отворена за посетители във Виена до 25 юни. През есента тя ще бъде представена в Националния археологически музей в леко изменен вид, с по-сериозен акцент върху бронзовата епоха.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук