Шенген, Европа

България и Румъния не могат да бъдат държани извън Шенгенското пространство. Това каза за БТА евродепутатът от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк. Той, заедно с румънския си колега Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS, организират протест пред Министерството на вътрешните работи на Австрия заради позицията на Виена срещу приемането на София и Букурещ в Шенген. Кючюк допълни, че и двете държави отговарят на изискванията за членство още от 2011 година, но са жертва на австрийската вътрешна политика. 

Демонстрацията е бъде пред сградата на вътрешното министерство във Виена, предава БНР.

Кючюк обясни, че демонстрацията цели да покаже общо желание за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариери.

„Не става въпрос само за Шенгенското пространство, а за признаване, уважение и спазване на принципите на равенство и солидарност в Европейския съюз и това е колективен глас, изискващ справедливост“, коментира Кючюк.

България и Румъния не могат да влязат в Шенгенското пространство заради ветото от страна на Австрия и Нидерландия, като основният им аргумент беше засилващият се миграционен натиск.

Това не е първата проява, която Илхан Кючюк и Влад Ботош организират заедно. На 23 септември на съвместна пресконференция на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост“ при Русе, те обявиха, че очакват до края на годината България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство.

„Ние имаме конкретни очаквания към правителствата на Нидерландия и Австрия. Тук сме, за да подпомогнем усилията на българските и румънските власти и да покажем, че България и Румъния говорят с един и същ глас“, казаха още евродепутатите.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук