За трети път гражданите на квартал „Витоша“ в София излизат на протест. Причината е лошата инфраструктура в района – липсват тротоари, детски площадки и нормални пътища.

Градският транспорт се състои от два автобуса, един от които минава веднъж на 40 минути. Затова жителите на квартала предпочитат да се придвижват с личните си автомобили, което от своя страна увеличава замърсяването на въздуха в района.

Непрестанният шум и замърсяване от никнещите постоянно нови сгради утежнява още повече положението, казват граждани.

В квартала има само една общинска детска градина, в която вече няма места. На призива на гражданите да се изграждат повече учебни заведения за деца от Столична община отговарят, че нямат земи в района. Справка на граждани обаче показва, че това не е истина.

Жителите на столичния квартал дори са поискали общината да им предостави данни за дадените разрешителни за строеж и какви са комисионните, които се взимат за тях от страна на властите.

Шест месеца след последния протест нищо не е направено, категорични са те. От Столична община не чуват техните проблеми, а ако се предприемат някакваи действия, те не могат да бъдат завършени заради бавене на процедури и непрекъснати обжалвания.

Нов протест е единственият изход от ситуацията, смятат граждани. Те дори заплашиха, че ще спрат да плащат данъци и такси докато исканията им не бъдат чути и не се предприемат незабавни действия.

Вижте във видеото мненията на живеещите в квартал „Витоша“ и как изглежда кварталът, в който живеят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!