групировка Вагнер, Русия
Бойци на "Вагнер"

Бивш командир от руската наемническа група „Вагнер“, който е потърсил убежище в Норвегия, разказва как се е страхувал за живота си в интервю за „The Guardian“, дадено миналия месец в Русия.

26-годишният Андрей Медведев разказва, че в Украйна е станал свидетел на безразборното убиване на бойци на „Вагнер“, обвинени от собствените си командири в неизпълнение на заповеди, понякога по двойки.

След като избягал от подразделението си, той пресякъл границата с Норвегия близо до долината Пасвикдален малко преди 2 ч. местно време миналия петък, където бил арестуван и задържан от граничните служители.

„Той е подал молба за убежище в Норвегия“, заяви Таржей Сирма-Телефсен, началник на щаба на полицията във Финмарк, Северна Норвегия.

Медведев е първият известен войник от група „Вагнер“, воювал в Украйна, който бяга в чужбина, пише „The Guardian“.

Преди да напусне Русия, Медведев е разговарял в няколко телефонни разговора, в които подробно е описал времето, когато се е сражавал с Вагнер в Източна Украйна.

„Сражавах се в Бахмут, като командвах първото отделение на 4-ти взвод на 7-ми щурмови отряд“, заяви Медведев на 20 декември, като добави, че се е укривал в Русия, след като е напуснал подразделението на Вагнер през юли.

Вагнер, ръководена от Евгений Пригожин, близък съюзник на Владимир Путин, изигра ключова роля в продължилата месеци руска офанзива срещу източния украински град Бахмут.

Медведев заяви, че неговото подразделение е съставено предимно от бивши затворници, които са били хвърлени в боевете като „пушечно месо“.

За да подсили редиците си, „Вагнер“ е набрал до 40 000 осъдени от затворите в цяла Русия, според оценки на западните разузнавателни служби и руски групи за защита на човешките права.

„Затворниците се използват като пушечно месо, като месо. Дадоха ми група осъдени. Във взвода ми от 30 души оцеляха само трима“, казва той. „След това ни дадоха още затворници и много от тях също загинаха.“

Медведев, който е израснал в сибирско сиропиталище и е прекарал поне четири години в затвора за грабеж, твърди също, че знае за поне 10 убийства на войници на Вагнер, които не са се подчинили, а на някои от тях е бил свидетел лично, пише изданието.

„Командирите ги отвеждаха на стрелбище и ги разстрелваха пред очите на всички. Понякога застрелваха по един човек, а понякога ги застрелваха по двойки“, казва той.

Медведев описва как е станал свидетел на убийствата и лошото отношение към руските пленници, които са били доведени на фронта от Вагнер.

„Това ни шокира до дъното на душата“.

Той каза, че е решил да избяга в началото на юли, след като договорът му е бил многократно удължаван от Вагнер без негово съгласие.

Медведев също така заяви, че е командвал Евгений Нужин, осъден убиец, вербуван от Вагнер, който се е предал на украинските сили, но по-късно, както се твърди, е бил предаден на Русия и екзекутиран.

Тогава Пригожин направи изявление, в което се казваше, че клипът, показващ Нужин, убит с удар с ковашки чук по главата, трябва да бъде озаглавен „куче получава кучешка смърт“.

„Страхувам се, че моята съдба ще бъде същата като тази на Нужин за това, че проговорих. Страхувам се за живота си“, заяви Медведев през декември, докато се укриваше в Русия.

Той заяви, че е готов да разкаже всичко, което знае за групата „Вагнер“, нейната дейност и Пригожин.

В изявление, публикувано в каналите му в социалните мрежи в понеделник, Пригожин потвърди, че Медведев е бивш войник на Вагнер.

Групата за защита на човешките права Gulagu.net, която поддържа връзка с Медведев след пътуването му до Норвегия, също публикува интервю с Медведев, в което той подробно описва драматичното си бягство. „Когато бях на леда [на границата], чух кучешки лай, обърнах се и видях хора с факли на около 150 метра от мен, които тичаха в моята посока“, казва Медведев в едно от видеата. „Чух два изстрела, куршумите профучаха покрай мен“.

Норвежкият адвокат на Медведев, Брайнулф Риснес, заяви пред Би Би Си, че Медведев е задържан в Осло, където му е повдигнато обвинение за незаконно влизане в страната.

Риснес заяви, че клиентът му вече не е задържан, а се намира на „безопасно място“, докато се анализира случаят му. „Ако той получи убежище в Норвегия, това обвинение [за незаконно влизане] ще отпадне автоматично“, каза Риснес.

„Той е заявил, че е готов да разкаже за преживяванията си в Групата „Вагнер“ на хората, които разследват военни престъпления“, добави адвокатът.

Интервюто на Андрей Медведев e публикувано от „The Guardian“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук