Марияна Николова, летния сезон
на снимката: Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова със заповед оповести какви ще бъдат единните правила и противоепидемичните мерки в туристическите обекти за летния сезон, който предстои.

Целта е всички места да въведат еднакви практики, с които да се гарантира безопасността на туристите. Освен това по този начин България ще може да защити статута си на безопасна туристическа дестинация.

Мерките за летния туристически сезон 2021 са съобразени с противоепидемичните мерки по заповедите на министъра на здравеопазването. Те трябва да се прилагат във всички туристически и търговски обекти.

През летния туристически сезон се спазват и Указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в условията на COVID-19. Правилата на Министерство на туризма са съобразени с указанията и препоръките на Световната здравна организация (СЗО), Европейския център за превенция и контрол на заразите и Съобщение на Комисията COVID-19.

Какви ще бъдат мерките?

В заповедта е посочено как ще трябва да процедират хотелите при случай на коронавирус или при съмнение за такъв. За целта ще трябва да бъде обособена отделна стая, в която туристът да бъде настанен до пристигане на медицинско. Посочен е и редът за трансфер на туристи при организирани туристически пакети с автобусен превоз.

Правилата регулират и ползването на охраняеми морски плажове, където трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на двама души или до броя на членовете на едно семейство.

Един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на 1 брой чадър, т.е. през минимум 8 м. Един чадър пък е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство.

Мерките е задължително да се спазват при провеждането на всички видове туризъм.

Изготвените от нас правила влизат от 1 май. Дотогава туристическият бизнес трябва да въведе всички тези новости, заяви вицепремиерът Марияна Николова. Съвместно с Министерството на здравеопазването сме подали и планираме приоритетно ваксиниране на всички заети в сектора, допълни тя. По думите ѝ към момента от приблизително 150 хил. работещи в сектор туризъм – 82 хил. са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

Пълния пакет от мерки може да намерите на страницата на Министерството на туризма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!